Rôzne

VIDEO: Bratislavské letisko bojuje s kalamitou, lietadlá zbavujú námrazy

V nepriaznivom počasí, aké v Bratislave práve vládne, sú v pohotovosti zamestnanci letiska, ktorí na vyžiadanie kapitána lietadla okamžite zasiahnu a lietadlo odmrazia.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Bratislavské letisko bojuje s kalamitou, lietadlá zbavujú námrazy
5
Galéria
Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Napriek kalamitnej situácii v hlavnom meste sú na Letisku M. R. Štefánika všetky lety zatiaľ vybavované včas a podľa letového poriadku. Aby sa predišlo rizikám, ktoré hrozia pri snehovej fujavici, letecké spoločnosti využívajú služby odnámrazovania lietadiel. O čistenie vzletovo-pristávacích dráh sa zas starajú technici zimnej údržby.

Odnámrazovanie lietadiel

V nepriaznivom počasí, aké v Bratislave vládne práve dnes, sú v pohotovosti špeciálne školení zamestnanci letiska, ktorí na vyžiadanie kapitána lietadla okamžite zasiahnu a lietadlo odmrazia. Je to potrebné najmä vtedy, keď teplota vzduchu poklesne k bodu mrazu v kombinácii zo zvýšenou vlhkosťou vzduchu. Inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď totiž môžu zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti.

„V prvej fáze odnámrazovania sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu (tzv. „de-icing“ lietadla), v druhej fáze prebieha postrek lietadla protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. V oboch prípadoch je kvapalina následne odsávaná špeciálnym zariadením,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Zdroj: Facebook

Hladké pristátie

O pristávaciu plochu letiska a ďalšie prevádzkové plochy, ktorých je spolu 832 445 m2, sa starajú technici zimnej údržby. V období snehových zrážok majú na starosti fúkanie, zametanie, pluhovanie, frézovanie či posyp letiskových dráh. Letisko má k dispozícii aj desiatky kusov špeciálnej letiskovej mobilnej techniky.

Pracovníkom pomáhajú letiskové zametače, ťahače, snehové frézy, sypače, postrekovač či traktory. Letisko vďaka nim zabezpečuje čistenie dvoch vzletovo-pristávacích dráh a rolovacích dráh, a tiež čistenie vybavovacích plôch, vnútorných, objazdových a iných prístupových komunikácií.

Zamestnanci technickej údržby sú v spojení so zamestnancami letiskového dispečingu, ktorí v pravidelných intervaloch špeciálnou technikou merajú klzkosť povrchu vzletových a pristávacích dráh, a tým posudzujú prevádzkyschopnosť letiska. „Na odnámrazovanie prevádzkových plôch má Letisko M. R. Štefánika k dispozícii desiatky ton močoviny, Transheatu a stovky kilogramov technickej soli,“ doplnila hovorkyňa.

Letisko M. R. Štefánika v zime
5
Galéria
Zdroj: Letisko M. R. Štefánika
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM