Nina Táborská Samospráva

Vianočný stromček už stojí na Hlavnom námestí. Po prvýkrát sa rozžiari na otvorení vianočných trhov FOTO+VIDEO

Na Hlavnom námestí v pondelok dopoludnia osadili vianočný stromček. Smrek obyčajný, ktorý je vysoký takmer 16 metrov pochádza z Rače. Súkromný majiteľ ho mestu daroval. Podľa primátora Iva Nesrovnala je nájsť vhodný stromček každoročný boj, ktorý sa začína už v máji.

Ilustračný obrázok k článku Vianočný stromček už stojí na Hlavnom námestí. Po prvýkrát sa rozžiari na otvorení vianočných trhov FOTO+VIDEO
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Možno si niektorí z vás hovoria, že osadenie stromčeka začiatkom novembra je priskoré. Ide však o to, že neskôr sa v centre začínajú chystať vianočné stánky a so žeriavom by sa tam už pracovníci nedostali, rovnako tak by to pri veľkosti stromčeka bolo nebezpečné.

Vianočné trhy tento rok štartujú 20. novembra. Stromček sa začne ozdobovať týždeň pred ich začatím, aby sa otvorením trhov mohol slávnostne rozsvietiť. Koľko svetielok bude stromček zdobiť, je zatiaľ predmetom rokovania.

Ako Bratislava24.sk informoval námestník primátora Milan Černý, mestské vianočné trhy budú prebiehať na troch námestiach – Hlavnom, Františkánskom a Primaciálnom.

Prečítajte si tiež: Po Starom Meste prichádza s konceptom nových vianočných trhov aj magistrát. Čo sa má zmeniť?

„Vianoce sa blížia a vianočný stromček je jeden z najkrajších symbolov týchto sviatkov. Sme radi, že tak, ako aj po minulé roky, Bratislava bude mať opäť krásny vianočný stromček a ja dúfam, že všetkým Bratislavčanom prinesie zdravie, šťastie a rodinnú pohodu,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

Vianočný stromček musí spĺňať niekoľko kritérií. „V prvom rade je to dostatočná výška a rozhodujúca je tiež celková vizuálna stránka stromčeka,“ doplnil Černý.

Tohtoročný stromček venoval mestu súkromný majiteľ ako dar. Ide o 35-ročný Smrek obyčajný, ktorý meria takmer 16 metrov. Je tak takmer o tri metre vyšší, ako minulý rok.

„Mali sme aj iných kandidátov na stromček, hľadali sme najprv v mestských lesoch. Avšak, potom prišla ponuka na stromček, ktorý si už aktuálne Bratislavčania môžu pozrieť na Hlavnom námestí, a ktorý spĺňal všetky kritériá,“ vysvetlil Milan Černý.

Prečítajte si tiež: Vianočné trhy po novom: Koniec súťaženiu a preplneným námestiam s vínom a cigánskou? Možno už tento rok…

Vianočný stromček 2015
1
Galéria
Osadenie vianočného stromčeka
17
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM