Adriana Banásová Rôzne

Vianočný bazár opäť spojil rôznych ľudí a kultúry vďaka ušľachtilej myšlienke

Stará tržnica sa dnes opäť premenila na miesto združujúce ľudí z rôznych kútov sveta no s rovnakým, v tomto prípade charitatívnym zámerom. Reč je o 24. ročníku úspešnej akcie Vianočný bazár, ktorého cieľom bolo získať peniaze na dobročinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Vianočný bazár opäť spojil rôznych ľudí a kultúry vďaka ušľachtilej myšlienke
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Akciu zastrešuje Medzinárodný klub žien (IWCB) v Bratislave v spolupráci s ambasádami, ktoré sú prítomné na Slovensku a s Ministerstvom zahraničných vecí SR.

„Samozrejme máme aj podporu mesta, vďaka čomu môžeme podujatie zorganizovať tu v priestoroch Starej tržnice za výhodných podmienok,“ prezradila pre Bratislava24 koordinátorka Vianočného bazáru Lenka Pene.

Viac „zahraničných“ ako „domácich“

Ako ďalej uviedla, tento rok sa počas bazáru predstavilo 35 medzinárodných stolov, štyri medzinárodné školy (medzi nimi aj Britská medzinárodná škola, ktorá mala v čase nášho príchodu spevácke vystúpenie – pozn. red.) a šesť charitatívnych organizácií.

Jednotlivé krajiny mali pripravené samostatné stoly, kde si mohli návštevníci zakúpiť výrobky typické pre ten – ktorý štát či ochutnať tradičnú miestnu kuchyňu. V ponuke bola kozmetika, šperky, tradičná keramika či suveníry od výmyslu sveta, na odbyt však najlepšie predsa len išlo jedlo. Výber bol naozaj pestrý – od sushi, syrov, sladkého až po cestoviny a výrobky z mäsa. „Ochutnať“ ste mohli Chorvátsko, Irak, Japonsko, Grécko ale aj také Turecko či USA.

Na naše prekvapenie bolo v Starej tržnici viac „cudzincov“ ako „domácich“, slovenčinu ste potulkami medzi stolmi ani nepočuli…

Od Bratislavy až po Košice

Cieľom Vianočného bazáru je finančná podpora inštitúcií či zariadení rôzneho zamerania na území Slovenska.

„Všetky peniaze, ktoré sa dnes vyzbierajú poputuj na charitatívne účely v rámci celého Slovenska, od Bratislavy až po Košice,“ doplnila Pene.

Výsledná suma, ktorá sa dnes podarí vyzbierať poputuje ďalší rok na charitatívne projekty. Počas minuloročného Bazáru podporilo kúpou miestnych výrobkov a jedla spolu 4200 návštevníkov v celkovej výške vyše 97 000 eur. Vyzbierané peniaze boli použité na podporu zdravotníckych zariadení, škôl a škôlok, chránených dielní, ľudí bez domova, menšín, seniorov či detských domovov.

Do hladkého priebehu akcie sa zapojilo množstvo členiek IWCB ale aj tí, ktorí pracujú pre ambasády, ďalej združené organizácie, akými sú Rotary Club a Lions Club a medzinárodné školy.

„Všetci pracovníci, ktorý sa na Bazáre podieľali, sú tu dnes bez nároku na honorár,“ uzavrela Pene.

Ako to dnes počas Vianočného bazára vyzeralo si môžete pozrieť v našej galérii.

Prečítajte si tiež: Tradičný Vianočný bazár otvorí svoje brány už o pár dní. Čo tento rok ponúkne návštevníkom?

Vianočný bazár v Starej tržnici
27
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM