Nina Táborská Rôzne

Vianoce sa blížia a vreckových zlodejov pribúda. 10 cenných rád ako sa nenechať okradnúť

Ako už pred Vianocami býva zvykom, nenarastá len počet ľudí v obchodoch a v hromadnej doprave, ale pribúda aj zlodejov, ktorí predvianočný zhon a nepozornosť ľudí vedia využiť vo svoj prospech. Viete čo robiť, aby ste sa nestali obeťou dlhoprstých?

Ilustračný obrázok k článku Vianoce sa blížia a vreckových zlodejov pribúda. 10 cenných rád ako sa nenechať okradnúť
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ľudí v obchodoch, na uliciach, v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, v nákupných centrách, na vianočných trhoch,… Zhon spojený s predvianočnými nákupmi a nepozornosť ľudí v tomto období vytvárajú ideálnu pôdu pre vreckových zlodejov.

„Len za posledných 10 mesiacov roku 2014 eviduje polícia v Bratislavskom kraji 458 vreckových krádeží, z toho najviac v druhom bratislavskom okrese, a to 134,“ Bratislava24.sk informovala policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Dopravný podnik Bratislava informuje, že s blížiacimi sa vianočnými sviatkami pribúdajú vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy rôzne krádeže. Nejde len o menšie predmety ako sú mobilné telefóny, osobné doklady, peňaženky či kľúče. Šikovní zlodeji už dnes nemajú problém vo vozidlách MHD ukradnúť ani kabelky či väčšie tašky.

Praktiky zlodejov sú rôzne. V dave ľudí môžu pozorovať váš spôsob platby ako i obnos peňazí, ktorým disponujete, na aké miesto si po zaplatení peňaženku odložíte. Potom už len čakajú na vhodný okamih.

Polícia i Dopravný podnik radia:

  1. Pri nákupnom ošiali si strážte v každom prípade kabelku, nedávajte si ju do nákupného vozíka, držte si ju blízko pri tele.
  2. Pozor si dávajte na tlačenie v rade alebo „náhodné“ vrazenie niekoho priamo do vás.
  3. Tašky a ruksaky, v ktorých máte peniaze alebo doklady nenoste na chrbte!
  4. Peňaženku alebo doklady si nenechávajte na ľahko dostupných miestach (v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky).
  5. Peňaženku, mobil, doklady, prípadne iné cenné veci si nenechávajte v odevoch, ktoré si prevesíte cez nákupný vozík alebo stoličku v reštauračnom zariadení,
  6. Peniaze a doklady noste oddelene.
  7. Pokiaľ je to možné, nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť, predídete tým krádežiam v prostriedkoch MHD.
  8. Platobnú kartu odporúčame nosiť oddelene od dokladov a peňazí, v žiadnom prípade si nezapisujte PIN v blízkosti karty.
  9. V prípade odcudzenia platobnej karty, okamžite kontaktujte banku a požiadajte o zablokovani­e karty.
  10. Zvýšte ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí, môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti.

Čo ak…

V prípade, že ste sa stali obeťou alebo svedkom krádeže v MHD, odporúča Dopravný podnik ihneď kontaktovať vodiča. Ten totiž môže okamžite a jednoducho skontaktovať dispečing DPB, ktorý v prípade potreby zabezpečí privolanie policajnej hliadky.

Rovnako je možné sa obrátiť aj na revízorov a strážnu službu, pokiaľ sa vo vozidle práve nachádzajú a vykonávajú kontroly cestovných lístkov.

Ak ste sa stali obeťou v nákupnom centre, v obchode a podobne, kontaktuje políciu aj pracovníkov obchodu prípadne pracovníkov SBS.

Cenné čísla

Ďalšou možnosťou pri krádeži v MHD je obrátiť sa na callcentrum na čísle 02/5950 5950. Je potrebné zachovať si chladnú hlavu a nahlásiť linku, jej smer a čas, kedy sa krádež udiala. Pokiaľ máte ako zistiť interné číslo vozidla, môže vám to pri pátraní po ukradnutých veciach len pomôcť. Pracovníčky callcentra ihneď upovedomia dispečing DPB, ktorý sa prostredníctvom rádiostanice obráti na vodiča danej linky. Ten môže preveriť, či neostali dané predmety vo vozidle.

Cestujúci majú k dispozícii aj nonstop linku 0917 101 102, kde sa takisto môžu s podobnými problémami obrátiť. Ako informuje DPB, „vodiči na každom obratisku počas prestávky kontrolujú vozidlá a všetky predmety, ktoré nájdu, následne odovzdajú do vozovne, kde si ich cestujúci môžu vyzdvihnúť“.

Mestskú políciu kontaktujte priamo na čísle 159, políciu na čísle 158.

Tlačenici nezamedzíte, krádežiam môžete

Viacerí z vás si teraz určite hovoria, že takéto rady netreba opakovať. Sú jasné. Bohužiaľ, nie vždy si uvedomíme, že na nás striehnu vreckoví zlodeji, ktorí počas predvianočného obdobia skutočne nezaháľajú. Rok čo rok prichádzajú s novými a vylepšenými trikmi ako sa najmä v každodennej tlačenici dostať do kabeliek, tašiek či vreciek.

Práve dodržiavaním spomenutých jednoduchých odporúčaní je možné predísť krádeži, a tiež vyhnúť sa nepríjemnej skúsenosti.

Prevencia do budúcnosti

Dobrou správou je, že nový vozidlový park bude vybavený vnútorným a vonkajším kamerovým systémom. Zlodejov by tak mohlo byť oveľa lahšie odhaliť a konať skôr, ako sa dostanú z vozidla.

„Vzhľadom na podnety zo strany cestujúcej verejnosti, ktorá informuje o krádežiach osobných vecí v prostriedkoch MHD, upozorňujeme cestujúcich, aby si na svoje veci dávali veľký pozor,“ dodal Dopravný podnik.

Polícia vám dnes od 14.30 do 15.30 počas konania sa informačno-osvetovej akcie Krimi-Info-Stánok v nákupnom centre Eurovea poskytne v tejto téme viac informácií.

Bratislava24.sk informoval Dopravný podnik Bratislava a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM