Ľuba Lesná Rôzne

Viac si požičiavame, sadzby sú podľa bánk rekordne nízke

Pokračujeme v ankete o úveroch. Aj Všeobecná úverová banka (VÚB)a Poštová banka (PB) hlási nárast úverov, či už spotrebných, alebo úverov na bývanie. A navyše, šlovek môže požiadať aj o výhodnejší nový úver, aby zaplatil ten nevýhodný starý.

Ilustračný obrázok k článku Viac si požičiavame, sadzby sú podľa bánk rekordne nízke
Zdroj: Webnoviny.sk

Hovorca VÚB Michal Kopecký pre náš portál zdôraznil, že hypotéky tvoria takmer polovicu celkového objemu, kým pred rokom to bolo niečo viac ako jedna tretina. „Pri spotrebných úveroch evidujeme za prvých 8 mesiacov medziročne viac ako tretinový nárast predaja a pri hypotékach dokonca viac ako polovičný,“ podčiarkol Kopecký pre náš portál.

Jednoduchšie a lacnejšie vyplatenie starých úverov

Celkový dopyt vychádza zo situácie na trhu, keď sú sadzby rekordne nízke, vysvetlil Kopecký a dodal, že banky ponúkajú rôzne akcie a zjednodušujú procesy vyplatenia starých úverov novým. Nízke sadzby však zvyšujú aj záujem o klasické hypotekárne financovanie bývania, kde VÚB medziročne zaznamenala viac ako tretinový nárast objemu nových hypoték. „Hlavným motorom je v oboch prípadoch najmä záujem o refinančné úvery. Ich podiel na objeme novoposkytnutých spotrebných úverov bol takmer 40%, kým pred rokom to bolo 28%.“

VÚB očakáva, že tento pozitívny trend bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch.

Skracuje sa aj doba splácania

Lenka Lendacká, hovorkyňa PB zase zdôraznila, že v priemere si ich klient požičia 5 000 eur, čo je o 39 % viac ako minulý rok. „Doba splácania jedného spotrebného úveru sa postupne skracuje a trvá približne 71 mesiacov,“ vysvetlila. Podľa nej v porovnaní s minulým rokom to je o 3 mesiace menej.

Konsolidácia je in

Zlúčenie úverov do jedného už pre Slovákov nie je veľkou neznámou. O konsolidáciu prejavujú čoraz väčší záujem. „Vyhovuje im práve preto, že umožňuje vyplatenie starších a menej výhodných úverov, zníženie splátky či skrátenie doby splácania,“ povedala pre náš portál.

Priemerná výška konsolidačného úveru od PB je približne 10 500 eur a jej dĺžka splácania je 8 rokov.

Požičiavajú si viac ženy ako muži

Spotrebné úvery preferujú viac ženy (54 %) ako muži (46 %), aj keď žiadajú o nižšie sumy. Rovnako je to aj pri konsolidácii úverov. Významný rozdiel je vo vekovej kategórii do 35 rokov, kde si úver berie až 65 % mužov. Naopak, v skupine nad 66 rokov si 7 z 10 úverov berú práve ženy.

Zaujímavé je, že rozdiel banka poskytovala aj to, v ktorý deň ľudia žiadajú o úver. Najčastejšie prichádzajú klienti do hneď po víkende, v pondelok. Najmenej žiadostí sa eviduje vo štvrtok.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM