Nina Táborská Rôzne

Viac kultúry aj zelene. Čo čaká Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie?

Priestor pre rôzne multifunkčné aktivity, eventy či rockovo-popové koncerty, pribudnúť by mohli aj detské ihriská. Takby malo v budúcnosti vyzerať Fajnorovo nábrežie.

Ilustračný obrázok k článku Viac kultúry aj zelene. Čo čaká Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie?
Zdroj: TASR

Šafárikovo námestie v Bratislave by sa malo premeniť na multifunkčný priestor s väčším zastúpením zelene, kde by mohli byť v budúcnosti rôzne kultúrne a hudobné podujatia. Vyplýva to z víťazného návrhu verejnej anonymnej architektonickej súťaže. Tú vyhlásila mestská časť Staré Mesto začiatkom tohto roka na riešenie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia v dotyku s novým Starým mostom.

Víťazný návrh Šafárikovho námestia navrhlo štúdio 2021 architekti.

Celomestský charakter

Pre riešenie Fajnorovho nábrežia vybrala medzinárodná česko-slovenská porota za víťazný návrh prácu spoločnosti f&b cc a Borisa Hrbáňa. Tá v spomínanej lokalite navrhuje multifunkčný priestor s flexibilným využitím.

Dotknuté územie by totiž malo spĺňať celomestský charakter a pri riešení jeho budúcej podoby by sa malo vychádzať v ústrety nielen miestnym obyvateľom, ale aj turistom. „Medzi Kačaciu fontánu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatku, a park vložili priestor, ktorý má charakter zelenej plochy, kde sa budú môcť organizovať kultúrne podujatia,“ hovorí vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč.

Fajnorovo nábrežie by sa mohlo premeniť na priestor pre rôzne multifunkčné aktivity, eventy či rockovo-popové koncerty, pribudnúť by mohli aj detské ihriská. Faktom však ostáva, že podobný multifunkčný priestor už spĺňal aj predošlý projekt Šafko, ktorý mestská časť zrušila.

Cirkul'art aj Dobrý trh aj

Podľa vicestarostu Boháča si vie staromestská samospráva teraz predstaviť, že by sa do nových priestorov mohol presťahovať z Medickej záhrady aj populárny Cirkul'art. V letnej sezóne by sa mohol Dobrý trh a kultúrne podujatia „ťahať“ od Jakubovho námestia až takmer k dunajskému nábrežiu.

Víťazný návrh hovorí aj o pavilóne. Presné rozmery však mestská časť zatiaľ nevie konkretizovať. Staromestská samospráva si podľa slov Boháča uvedomuje, že doriešiť bude musieť aj súčasný nevyhovujúci stav sociálneho zariadenia v parčíku.

Pri premene podoby Šafárikovho námestia je mestská časť pripravená na okamžité rokovania s víťazom súťaže. Ten by mal následne vypracovať finálnu architektonickú štúdiu, na ktorej bude samospráva participovať. Po jej odsúhlasení sa začne pracovať na stavebnom povolení. Do jeho právoplatného vydania plánuje mestská časť vybrať zároveň dodávateľa stavebných prác. S nimi by sa mohlo začať na jar budúceho roka.

V prípade Fajnorovho nábrežia je potrebné ukončiť rokovania medzi mestskou časťou a majiteľom pozemkov, ktorým sú Verejné prístavy.

Do verejnej anonymnej architektonickej súťaže na riešenie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia sa prihlásilo okolo 60 subjektov, súťažné podklady si prevzalo približne 20 a zhruba 15 z nich poslalo svoje návrhy. Návrhy sú pre verejnosť k dispozícii aj na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti www.staremesto.sk.

Ďalší multifunkčný priestor

Na Šafárikovom námestí ešte pred časom projekt predstavujúci multifunkčný priestor fungoval. Kontajnerový projekt "Šafko"na námestí bol však od nástupu nového vedenia do úradu v bratislavskom Starom Meste predmetom niekoľkých búrlivých diskusií vedenia s predstaviteľmi projektu. Napokon projekt musel skončiť.

Bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok povolila ešte za svojho úradovania pristavenie kontajnerov. Ľudia z okolia Šafárikovho námestia sa však od samého začiatku na projekt sťažovali. Kontajnery sa im do priestoru nehodili.

Mestská časť spolu s o.z. urban KONTAKT, ktoré kontajnery spravovalo, viedli niekoľko diskusií o budúcnosti projektu. Ani po sérii rokovaní sa žiaľ nepodarilo nájsť kompromis a vedenie mestskej časti rozhodlo ukončiť vyjednávanie a požiadalo o.z. urban Kontakt o vyprázdnenie priestoru na Šafárikovom námestí.

Dnes má na mieste vzniknúť nový projekt, ktorý má podobne ako „Šafko“ opäť priniesť do priestoru kultúru aj ľudí. V minulosti sa pritom obyvatelia dotknutej časti sťažovali na hluk, ktorý tam projekt so sebou priniesol. Mestská časť navyše za jeho realizáciu zaplatí nemalé peniaze.

Čítajte tiež: Staré Mesto rozhodlo: Kontajnery zo Šafárikovho námestia zmiznú do konca mája

Zdroj: Dnes24/TASR

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM