Rôzne

Viac ako 130-tisíc ľudí denne dochádza do Bratislavy za prácou, vzdelaním či zábavou

Bratislava sa každý deň poriadne nafukuje. Potvrdili to údaje Big data a populačnej analytiky Market Locatora z mobilných telefónov, ktoré „nocujú“ v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako 130-tisíc ľudí denne dochádza do Bratislavy za prácou, vzdelaním či zábavou
11
Galéria

Podľa údajov Štatistického úradu SR z roku 2013 býva v hlavnom meste 417 389 obyvateľov. Vzhľadom na zmenu životného štýlu nám už tento štandardný a statický údaj dáva skreslený pohľad.

Reálne údaje

Hlavné mesto láka na zaujímavé pracovné príležitosti, pohodlný život s dostupnou infraštruktúrou, kultúrne zážitky či iné príležitosti. Mnohí z nás denne nastupujú do auta, vlaku, autobusu a vyrážajú za prácou z blízkeho aj širšieho okolia do Bratislavy.

V Bratislave nocuje o takmer 250-tisíc ľudí viac ako býva ľudí v hlavnom meste podľa údajov Štatistického úradu SR z roku 2013. Ukázali to reálne dáta Big data a populačnej analytiky Market Locatora z mobilných telefónov, ktoré „nocujú“ v hlavnom meste.

Pohľad prostredníctvom anonymizovanej vzorky viac ako 2,7 mil. Slovákov a na základe pohybu SIM kariet umožňuje rozlíšiť počty ľudí, ktorí spávajú na území hlavného mesta.

Porovnanie údajov ŠÚ SR a dát z Market Locatora:

Zdroj: Market Locator

Kto prichádza do Bratislavy

Koľko cezpoľných prichádza počas pracovného týždňa do Bratislavy za prácou, vzdelaním či kultúrou? Na základe štatistickej extrapolácie reálnych údajov vstupuje denne do hlavného mesta viac ako 130-tisíc ľudí. Najväčšiu časť prichádzajúcich tvoria pracujúci, potom sú to študenti a najmenšiu skupinu tvoria dôchodcovia.

Najväčší denný nápor zažívajú najmä lokality s biznis a nákupnými centrami. Počas bežného pracovného dňa sa tu pohybuje okolo 10-tisíc ľudí (pravidelne sa vyskytujúci, nie jednorázovo).

Zóna biznis centier Twin City na Mlynských nivách si za krátky čas získala veľkú obľubu a patrí k druhej najviac sa nafukujúcej administratívnej zóne v Bratislave.

Treba však brať do úvahy aj to, že do hlavného mesta prichádzajú aj zahraniční turisti, ktorí nie sú započítaní vo vyššie uvedených číslach. Toto je teda konzervatívny pohľad na dennú migráciu ľudí do Bratislavy.

Bratislava - rozvoj
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM