Kultúra

Velikáni nášho divadelníctva v netradičnej podobe: F. Zvarík má v SND výstavu vtipných karikatúr divadelných kolegov

Svojich javiskových kolegov a divadelných režisérov vtipne a autenticky zobrazil herec František Zvarík. Jeho podoby velikánov nášho divadelníctva sú na výstave v novej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave do 28. júna.

Ilustračný obrázok k článku Velikáni nášho divadelníctva v netradičnej podobe: F. Zvarík má v SND výstavu vtipných karikatúr divadelných kolegov
Zdroj: TASR

Jej názov Na scenári maľované potvrdzuje materiál, na ktorý Zvarík zobrazil karikatúry a portréty. Pozoruhodná je aj skutočnosť, že ich kreslil počas skúšok divadelných hier a televíznych inscenácií na druhú stranu textu postavy, ktorú maľovaný herec stvárňoval.

Táto originálna zbierka hereckých osobností vznikla v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Návštevník môže spoznať Hanu Meličkovú, Viliama Záborského, Františka Dibarboru, Jozefa Kronera, Ivana Rajniaka, Júliusa Pántika, Ctibora Filčíka, Evu Krížikovú, Ondreja Jariabka, Ladislava Chudíka, Karola Machatu, Štefana Kvietika, Pavla Mikulíka, Júliusa Satinského, Ivana Mistríka, Mariána Labudu, Emíliu Vášáryovú, Milana Lasicu a mnohých ďalších. Niektorí tam majú svoju podobu z rôznych rokov a maľujúci herec sa predstavuje na troch autoportrétoch.

„Celá zbierka obsahuje sto portrétov a je z rodinného archívu. Niektoré kresby boli trošku poškodené a som rada, že sa ich podarilo dať do tejto zarámovanej výstavnej podoby,“ povedala na stredajšej vernisáži autorova dcéra Barbora Zvaríková.

Prvá výstava karikatúr hercov bola v SND v novembri 1975, ktorú autor neskôr ďalej dopĺňal.

František Zvarík

Narodil sa vo Vrútkach (1921). Absolvoval štúdium herectva a spevu na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave (1942). Na javisku SND stál už ako študent v roku 1939. Za vyše 60 rokov mal v repertoári významné úlohy. V opere debutoval v roku 1946 vo veľkovýpravnej Musorgského opere Boris Godunov. V roku 1949 stvárnil prvého Štelinu v slávnej Suchoňovej opere Krútňava. Spieval aj v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, Dvořákovej Rusalke či Verdiho Donovi Carlosovi.

Na činohernej scéne stvárnil úlohy v dielach Shakespeara, Schillera, Moliéra, Goldoniho. V legendárnom muzikáli Na skle maľované účinkoval dvadsať rokov ako žandár Rozvážny. Poslednú úlohu naštudoval v inscenácii Tančiareň, v ktorej naposledy účinkoval 2. júna 2007.

V SND vytvoril skoro 200 činoherných i operných postáv. Účinkoval aj v rozhlasových programoch. Za Slovenského národného povstania bol členom Frontového divadla. Bol tiež známy aj ako interpret slovenských ľudových piesní. Zomrel v roku 2008.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM