Rôzne

Vedeli ste, že vo svete sa môžete prejsť po Rue de Presbourg či Bratislava Street? (2.)

Áno, aj za hranicami nášho mesta sa môžeme prechádzať po „bratislavských“ uliciach. Ukážeme vám kde!

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že vo svete sa môžete prejsť po Rue de Presbourg či Bratislava Street? (2.)
7
Galéria
Zdroj: tip od čitateľa

Čo má Bratislava spoločné s Francúzskom, Belgickom, Uzbekistanom, Rumunskom či Nemeckom? V každej z týchto krajín sa môžete prejsť po „bratislavskej“ u­lici.

Bratislavskými ulicami sa to vo svete len tak hemží! Presvedčte sa sami.

Bratislava v Portugalsku

V Lisabone, ktorý je najväčším a hlavným mestom Portugalska, sa môžete prejsť po Avenida Cidade de Bratislava. Tak, ako naša čitateľka Lucia, ktorá nám do redakcie zaslala fotky z cyklopotuliek po Lisabone z roku 2013. „Keď som tú tabuľu s názvom ulice zahliadla, mimochodom úplnou náhodou, musela som si ju odfotiť a spravila som si s ňou aj selfie,“ povedala pre Bratislava24.sk Lu­cia.

Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy nám potvrdil, že Bratislava s mestom Lisabon podpísanú dohodu o partnerskej spolupráci nemá. Ako sa Bratislava ocitla v Lisabone, sa nám teda zatiaľ zistiť nepodarilo. Každého Bratislavčana však iste poteší, keď na dovolenke zahliadne ulicu, ktorá v názve nesie kúsok nášho rodného mesta.

Bratislava v názvoch ulíc zrejme pripomína družbu medzi mestami. V období po vstupe SR do EÚ 1. mája 2004 predstavitelia Bratislavy podpísali dohodu o priateľstve s Dublinom (Írsko), nadviazali sa pracovné kontakty bez zmluvného základu so samosprávami Štokholmu (Švédsko) i Haagu (Holandsko), udržiavajú sa takisto vzťahy s Prahou, Brnom, Štrasburgom, Leicesterom a Záhrebom.

Názvy ulíc, ktoré nesú mená zahraničných miest, vznikajú na pamiatku partnerských miest aj v Bratislave. Najznámejšou je ulica vo Vajnoroch, ktorá sa volá po talianskom Alviane. V Alviane majú zase ulicu Via Vajnory.

Príbehy ulíc

Pomôžte nám vyskladať príbehy ulíc vo svete, ktoré nesú vo svojom názve Bratislavu. V redakcii sa riadime heslom: Viac hláv, viac rozumu. A tak ak viete, za akých okolností vznikali vo svete „bratislavské“ ulice, napíšte nám na bratislava@global24.sk.

Fotografie Avenida Cidade de Bratislava nám do redakcie zaslala Lucia Dutková.

Avenida Cidade de Bratislava, Lisabon, Portugalsko
7
Galéria
Zdroj: tip od čitateľa
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM