Rôzne

Vďaka novému cestovnému poriadku si precvičíte základy matematiky

Na zastávkach električiek aktuálne nájdete nové cestovné poriadky, na ktorých sú namiesto konkrétnych odchodov uvedené intervaly medzi spojmi.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka novému cestovnému poriadku si precvičíte základy matematiky
3
Galéria

Ak cestujete emhádéčkou a boli ste zvyknutí na grafikon, vďaka ktorému ste ihneď vedeli hodinu a minútu odchodu vášho spoja, zrejme vás táto novinka príliš nepoteší.

Nový formát grafikonu

Dopravný podnik Bratislava totiž od 3. júla zaviedol nový formát cestovných poriadkov, na ktorých namiesto presných časov odchodov nájdeme len interval medzi spojmi. Počas pracovných dní, kedy električky jazdia každých 8 alebo 10 minút, je v novom grafikone uvedený od 8. do 17. hodiny len prvý odchod a časy ďalších spojov sa odvíjajú od uvedeného intervalu.

DPB tak reaguje na skutočnosť, že v časoch dopravných špičiek reálne časy odchodov nie sú vždy totožné s tými na grafikone. „Cestujúci by mali predovšetkým rátať s intervalom, v ktorom je konkrétne linka vypravovaná,“ povedal pre Bratislava24.sk generálny riaditeľ DPB Milan Urban. Ak teda čakáte napríklad na linku č. 3, viete, že by mala prísť maximálne do 8 minút.

S takýmto typom cestovných poriadkov sa môžete stretnúť aj v iných európskych mestách a zvyknúť si budú musieť aj cestujúci v Bratislave.

Nové cestovné poriadky majú aj negatívnu stránku. Cestujúci, ktorí využívajú linky č. 4 a 9, sa vo vybraných časoch nedozvedia, ktoré spoje sú obsluhované nízkopodlažnými električkami.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM