Rôzne

V zime obmedzte pobyt detí na mraze: Pri obliekaní je podstatné vrstvenie

Osobitnú starostlivosť pred nízkymi teplotami potrebujú dojčatá aj batoľatá. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ilustračný obrázok k článku V zime obmedzte pobyt detí na mraze: Pri obliekaní je podstatné vrstvenie
10
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ten pripomína, že novorodenci ešte nemajú vyvinutú správnu termoreguláciu. Ich pokožka a sliznice sú na nízke teploty veľmi citlivé, preto nie je vhodné chodiť s nimi počas mrazov na prechádzky.

Obmedzte pohyb na mraze

Hoci by zdravé dieťa by malo stráviť vonku každý deň minimálne dve hodiny počas celého roka, v mrazivom počasí je potrebné obmedziť dĺžku pobytu batoľaťa vonku maximálne na hodinu dopoludnia a hodinu popoludní. „Dôležité je, aby bolo dostatočne oblečené, do viacerých vrstiev odevov. Ak sa k mrazu pridá aj silný vietor, s batoľaťom radšej von nechoďte,“ priblížila vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR Jana Hamade. Najvhodnejší čas pre pobyt dieťaťa vonku je napoludnie, kedy teplota dosahuje najvyššie hodnoty.

Rodičia by podľa odborníčky nemali zabúdať na vhodné nepremokavé oblečenie, obuv a na ošetrenie pokožky tváre a rúk ochranným krémom ani pri starších deťoch. Poukázala na to, že holomráz pod mínus 10 stupňov Celzia, resp. kombinácia mrazu a silného vetra môže deťom spôsobiť omrzliny, alebo podráždiť sliznice dýchacích ciest a spôsobiť tak respiračné ochorenie.

Zdôraznila, že problémom, najmä vo väčších mestách, môže byť inverzia. Ak sa smogová situácia zhorší, je lepšie nechodiť s malým dieťaťom von a výrazne obmedziť či upraviť aj vetranie.

Pri obliekaní je nutné podľa odborníčky dodržiavať vrstvenie. „Priamo na telo je najvhodnejšie obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, potom odev z flísu, najvrchnejšia vrstva by mala byť vlnená. Na ňu dieťaťu oblečte bundu. Nezabudnite na čiapku primeranej hrúbky a teplé rukavice. Do kočíka vložte ako izolačnú vrstvu teplú deku, na ňu fusak so zapínaním na zips. Najvrchnejšiu vrstvu má tvoriť nepremokavá prikrývka,“ zdôraznila Hamade s dôvetkom, že v mrazivom počasí dostáva zabrať aj pokožka dieťaťa.

Podľa odborníčky stráca detská pokožka vodu. Vysychanie pokožky môže urýchliť aj prechod medzi vykúrenými miestnosťami do vonkajšieho prostredia. „Dieťa preto potrebuje mastnejšie krémy, ktoré pomáhajú dopĺňať lipidy. Tvár natrite dieťaťu pätnásť až tridsať minút pred odchodom z domu, aby sa krém dostatočne vstrebal. Na pery použite kvalitné, špeciálne balzamy pre deti,“ vysvetlila.

Ľahší prienik vírusov

Hamade pripomenula aj to, že deti patria počas chrípkovej sezóny k najcitlivejším skupinám. „Sú náchylnejšie na ochorenia, pretože imunita sa u nich ešte len vyvíja, majú inú bakteriálnu flóru ako dospelí.“ Vírusy chrípky dobre prežívajú práve v mrazoch, v suchom vzduchu sa rozbíjajú na menšie časti a zostávajú v ňom dlhšie. „V zime sa okrem toho cievy na sliznici dýchacích ciest sťahujú a vírusy do organizmu preniknú ľahšie,“ dodala Hamade.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM