Rôzne

V západnej časti areálu bratislavského letiska vyrastie rozsiahle parkovisko

Parkovisko zvýši komfort parkovania pre zamestnancov a návštevníkov letiska. Malo by sa tak vyriešiť krátkodobé aj dlhodobé parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku V západnej časti areálu bratislavského letiska vyrastie rozsiahle parkovisko
23
Galéria

V západnej časti areálu Letiska M. R. Štefánika v Bratislave chcú vybudovať 347 parkovacích miest a vyriešiť tak neusporiadané parkovanie. Eliminuje sa tým aj parkovanie áut na nespevnených plochách.

Spolu až 347 miest

Zámer letiska je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Nové parkovisko plánujú vybudovať na Ivanskej ceste v tesnej blízkosti letiska a budovy štátneho podniku Letové prevádzkové služby SR. Vedenie letiska by chcelo začať s jeho výstavbou v novembri.

Náklady predpokladá vo výške 600-tisíc až 800-tisíc eur. „Navrhované parkovisko bude slúžiť na zvýšenie komfortu parkovania pre zamestnancov a návštevníkov letiska. Celkovo projekt rieši scentralizovanie parkovacích miest v areáli Letiska M. R. Štefánika v Bratislave a bude slúžiť na krátkodobé aj dlhodobé parkovanie,“ píše sa v zámere.

Na parkovanie chcú vybudovať celkom 347 miest, z toho 15 parkovacích stojísk má byť vyhradených pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu. Celý areál parkoviska bude z dôvodu zabezpečenia vozidiel oplotený. Osadené budú aj vstupné a výstupné elektronické závory. Počíta sa aj s výsadbou vhodných druhov drevín na parkovisku i v jeho okolí.

Viac zelene

Zámer je predkladaný v dvoch variantoch, ktoré sa od seba líšia v celkovej výmere zelene. Vo variante 1 sa uvažuje s vyčlenením 1140 štvorcových metrov (m2) na sadové úpravy. Plocha areálových chodníkov a spevnených plôch je v tomto prípade 9897 m2.

Vo variante 2 sa navrhuje výsadba zelene o celkovej výmere 2231 metrov štvorcových. Oproti variantu 1 dochádza k zvýšeniu výmery zelene v areáli oploteného parkoviska o 1091 metrov štvorcových. Plocha areálových chodníkov a spevnených plôch je na úrovni 8806 metrov štvorcových.

Letisko sa prikláňa k druhému variantu. „Z pohľadu výmery nových zelených plôch je lepší a optimálnejší variant 2 oproti variantu 1 a nulovému variantu, nakoľko obsahuje viac zelených plôch. Zelené plochy vytvoria na parkovisku priaznivejšie prostredie pre zamestnancov letiska a pre jeho návštevníkov,“ spresňuje v zámere.

Bratislavské letisko
23
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM