Nina Táborská Kultúra

V Univerzitnej knižnici v Bratislave odštartovala nová výstava. Pripomína význam advokácie pre dnešnú dobu

Slovenská advokátska komora v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave otvára v utorok 28. októbra 2014 slávnostnú výstavu s názvom Advokcia včera a dnes, ktorú bude možné navštíviť do konca novembra 2014 na Ventúrskej ulici č. 11.

Ilustračný obrázok k článku V Univerzitnej knižnici v Bratislave odštartovala nová výstava. Pripomína význam advokácie pre dnešnú dobu
Zdroj: TASR

Výstava pozostáva z 12 unikátnych panelov, pričom každý pripomína minulosť, súčasnosť, ale aj význam advokácie pre dnešnú dobu.

Približujú nám vznik advokácie ako inštitútu, ku ktorému došlo v časoch, keď sa spoločenské vzťahy stali natoľko zložitými, že jednotlivé osoby si nedokázali pri riešení spoločenských vzťahov pomôcť a vtedy si pribrali na pomoc kvalifikovaných a znalých spoluobčanov, ktorí sa takto postupne stávali advokátmi.

Ako nám pripomína i člen pracovnej skupiny pre Históriu advokácie Slovenskej advokátskej komory JUDr. Peter Kerecman: „Na Slovensku vznikli advokátske komory v roku 1875. Výstavné panely pripomínajú aj to, že advokát koná vždy v prospech klienta a pripomínajú aj najvýznamnejšie osoby advokátov pôsobiacich u nás na Slovensku, a to tak verejných činiteľov, dejateľov, ako aj spisovateľov, či iné rôzne významné osobnosti – ako napríklad Hviezdoslav, Jesenský a pod. Výstava nám pripomína aj to, ako do radov advokátov vstúpili prvé ženy, čo sa stalo v období 1. Československej republiky v roku 1925.“

Vývoj advokácie potom pokračoval postupne a bol determinovaný spoločenskou situáciou. Po ťažkom období počas Slovenského štátu a 50. rokov došlo k čistkám v advokácii, v roku 1968 k otepleniu a následne k stabilizácii pomerov v rámci možností a v rámci právnej úpravy, kde advokáti aj za predchádzajúceho režimu hájili práva svojich klientov.

Od roku 1990, od vzniku samostatnej advokácie, sa aj Slovensko pridalo k európskemu štandardu a demokratickým princípom obhajoby a výkonu povolania advokáta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM