Samospráva

V Starom Meste prišli o peniaze na päť projektov. Mohli byť použité na opravu školy, škôlky, či denného stacionára

Päť projektov, vďaka ktorým mala byť zrekonštruovaná škola či obnovené námestie v bratislavskom Starom Meste, sa v rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí (ISRMO) nepodarí zrealizovať. Ministerstvo pôdohospodárstva pristúpilo k mimoriadnemu ukončeniu zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Meste prišli o peniaze na päť projektov. Mohli byť použité na opravu školy, škôlky, či denného stacionára
Zdroj: Dnes24.sk

Ministerstvo pôdohospodárstva, ako riadiaci orgán pre operačný program Bratislavský kraj, cez ktorý sa mal balík projektov spolufinancovať, totiž pristúpilo k dohodám o mimoriadnom ukončení zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Rezort pôdohospodárstva zaslal mestskej časti návrh tejto dohody na projekt Revitalizácia Kmeťovho námestia v máji. Dôvodom ukončenia bolo to, že predloženú projektovú dokumentáciu neschválil Krajský pamiatkový úrad Bratislava a projekt sa mal realizovať v zmysle jeho stanoviska.

Kto pochybil?

V piatok 19. júna nakoniec podľa dôvodovej správy došlo k podpisu dohody o mimoriadnom ukončení zmluvného vzťahu. V rámci tohto projektu mala byť väčšina zelene nahradená mlátovým povrchom, pribudnúť mali lavičky i detské prvky. Obyvatelia z okolia aj pamiatkári boli proti. Predložený a vysúťažený projekt sa však už meniť nedal.

Vicestarostka Starého Mesta Jana Španková vo februári upozorňovala, že ak sa odklonia od projektu, môžu ho celý zastaviť a padnú všetky projekty v rámci ISRMO.

Samospráva vo februári taktiež vyjadrila obavu, že sa projekty nepodarí dokončiť do termínu a celý ich balík by tak musela zaplatiť mestská časť.

Staré Mesto bolo 9. júna nakoniec informované, že ministerstvo vypracovalo návrhy dohôd aj pre zvyšné štyri projekty, ktoré mu už boli doručené.

Čo všetko sa mohlo spraviť

V balíku, ktorý sa mal realizovať v rámci ISRMO, bolo celkovo šesť projektov. Päť mala mestská časť, jeden Bratislavský samosprávny kraj. V Starom Meste sa tak plánovala okrem revitalizácie Kmeťovho námestia aj rekonštrukcia Základnej školy na Vazovovej ulici a modernizácia Materskej školy na Beskydskej ulici, denného stacionára na Záhrebskej ulici či Materskej školy na Vazovovej ulici.

Projekty ISRMO sú financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Mestská časť ich mala spolufinancovať piatimi percentami, štát desiatimi. V Starom Meste sa projekty priebežne pripravovali už od roku 2011.

Zdroj foto: staremesto.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM