Kultúra

V Slovenskom národnom múzeu v je nová výstava, predstavuje moderné odevy inšpirované ľudovými prvkami

Vzácne odevné ľudové artefakty aj tvorba popredných slovenských módnych dizajnérov, ktorí sa inšpirovali majstrovstvom našich predkov, sú na výstave v sídelnej budove Slovenského národného múzea v Bratislave. Expozícia s názvom Inšpirácie je verejnosti prístupná od včera do 1. novembra.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom národnom múzeu v je nová výstava, predstavuje moderné odevy inšpirované ľudovými prvkami
Zdroj: TASR

Je to stretnutie starého s novým, keď renomovaní súčasní odevní umelci si od neprofesionálnych ľudových tvorcov prevzali nejaké detaily a uplatnili ich vo svojich nových dielach. Ľudová kultúra a ľudový odev už od konca 19. storočia inšpirovali umelcov i výrobcov rôznych profesií a ich záujem pretrváva až do dnešných dní.

Návštevníci uvidia návrhy a diela 11 tvorcov – módnych návrhárok, dizajnérok a výtvarníčok. Dámske šaty na figurínach sú od módnych návrhárok Jany Gavalcovej, Michaely Juhász, Kláry Brunovskej a Ľubice Poncik. Z nich Gavalcová sa inšpirovala modrotlačou a s týmito doplnkami vytvorila kolekciu šiat.

Medzi nimi je róba, ktorú mala oblečenú slovenská reprezentantka na tohtoročnej súťaži Miss Universe. Niektoré šaty z tejto kolekcie sú v slovenskom pavilóne na súčasnej svetovej výstave Expo v talianskom Miláne.

Prečítajte si tiež: Zuzana Kronerová: Dnešná konzumná doba nás bohužiaľ núti len k nezáväznej zábave. A preto je dobré, že sú festivaly ako Nová dráma

Na stenách v SNM sa nachádzajú vzory modrotlače využívané na bytovom a odevnom textile, ako aj ukážky z tvorby modrotlačiarov Petra Trnku a Mateja Rabadu, čipkárok Lýdie Pekarikovej a Kataríny Búranovej. Návštevník sa dozvie, že šperky Marty Filovej zo strieborného drôtu majú mnohé prvé dámy a kráľovné v rôznych krajinách.

Vo výbere sú aj odevné a dekoratívne doplnky z ovčej vlny od Moniky Benczeovej a paličkované práce združenia Pôvabnica Turca, ktoré ma 30 aktívnych členiek. Expozíciu spestrujú sviatočné ženské ľudové odevy a veľkoplošné fotografie modeliek oblečených v šatách od spomínaných módnych návrhárok.

Podľa autoriek výstavy Alžbety Gazdíkovej a Hany Zelinovej tradičný ľudový odev a textil patrí k najpôsobivejším častiam ľudovej kultúry Slovenska. Jeho vývoj vrcholil od 2. polovice 19. do konca 1. polovice 20. storočia, keď sa postupne zamieňal za priemyselne a remeselne šité konfekčné a mestské odevné súčasti. Podobu ľudového odevu formovali viaceré významné faktory aj spoločenské a historické determinanty.

Prečítajte si tiež: Poklady českých a slovenských múzeí nájdete v Historickom múzeu v Bratislave do 14. júna

Tradičným materiálom na výrobu ľudového odevu a textilu boli ľan, konope, vlna a kožušina. Popri nich od 18. storočia do vidieckeho prostredia prenikali aj nové materiály ako bavlna, hodváb či textílie vyrábané v manufaktúrach a továrňach (kartún, brokáty, vlnené tkaniny, jemné bavlnené textílie).

Od konca 18. storočia a predovšetkým v 19. storočí sa u nás zintenzívnilo používanie farebných textílií a na väčšine územia sa stala obľúbenou modrotlač. Okrem tkaných farebných vzorov bolo obľúbenou výzdobnou technikou vyšívanie a paličkovanie, ktoré sú v súčasnosti inšpiráciou aj pre šperkársku tvorbu realizovanú z netextilného materiálu.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM