Tomáš Stupavský Kultúra

V Slovenskej filharmónii bude benefičný koncert na obnovu domu Albrechtovcov

V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie – Redute sa dnes večer uskutoční benefičný koncert na podporu obnovy chátrajúceho domu Albrechtovcov. Opustený dom je na Kapitulskej ulici v Bratislave a nadšenci z občianskeho združenia Albrecht Forum chcú v ňom obnoviť kultúrny priestor.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskej filharmónii bude benefičný koncert na obnovu domu Albrechtovcov
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

K tomuto zámeru sa pripája naše najvýznamnejšie symfonické teleso – Slovenská filharmónia, medzinárodne renomovaná sopranistka Simona Houda Šaturová, klavirista Marian Lapšanský a dirigent svetového mena James Judd.

Tí spolu s ďalšími aktérmi koncertu účinkujú bez nároku na honorár. V programe majú diela významných skladateľov, akými sú Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ján Levoslav Bella, Ernő Dohnányi, aj v tom dome žijúceho Alexandra Albrechta.

Spomínané združenie sa už tri a pol roka snaží obnoviť dom Albrechtovcov so záhradou. Chce tomuto miestu prinavrátiť ducha umenia, vzdelanosti, tolerancie, spolupatričnosti a humanizmu i vytvoriť v ňom centrum slobodných umení pre širokú verejnosť. Nezištne mu v tom pomáhajú desiatky rovnako zmýšľajúcich ľudí.

Z ruiny sa postupne stáva objekt, ktorý nedávno počas dňa otvorených dverí mohli spoznať záujemcovia. Celý výťažok zo vstupného bude venovaný na nákladnú rekonštrukciu a skoré oživenie neopakovateľného priestoru našej hudobnej a kultúrnej histórie.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM