Samospráva

V Ružinove pribudne zhruba 30-tisíc obyvateľov. Kam budú chodiť do školy a škôlky ich deti?

Najväčšiu a náročnejšou výzvou bude pre mestskú časť podľa starostu zvýšenie kapacít základných škôl, na ktoré sú kladené väčšie priestorové požiadavky ako pri škôlkach.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove pribudne zhruba 30-tisíc obyvateľov. Kam budú chodiť do školy a škôlky ich deti?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ružinov čakajú v najbližších rokoch v oblasti školstva veľké výzvy v súvislosti so zvyšovaním kapacít materských a základných škôl. Poukazuje na to napríklad aj analýza developerských projektov, podľa ktorej je mestská časť stále atraktívna. S tým súvisí aj plánovaný nárast desiatok tisíc obyvateľov vrátane detí. Pre ne totiž nie je dostatok miest, či už v škôlkach alebo základných školách.

Ružinov sa rozrastá

„Urobili sme si analýzu developerských projektov, ktoré sa v Ružinove chystajú a z toho nám vychádza, že len z projektov, ktoré dnes spoznáme a sú v rôznych fázach povoľovacieho konania, pribudne v Ružinove v najbližších rokoch zhruba 30-tisíc obyvateľov,“ uviedol starosta Ružinova Martin Chren s tým, že sa to prejaví a prejavuje aj na požiadavkách na umiestnenie detí do škôlok a základných škôl.

V súvislosti s touto problematikou schválil v utorok poslanecký zbor koncepciu rozvoja kapacít v materských a základných školách. Mestská časť by v najbližších piatich rokoch chcela v škôlkach vybudovať 300 až 500 nových miest, okolo 60 je v pláne ešte tento rok.

Škôlky v priestoroch novostavieb

Gro kapacít by chcela samospráva zabezpečiť rokovaniami s investormi developerských projektov. Jednou z podmienok rokovaní má byť, že mestská časť by mala uhradiť maximálne 50 percent nákladov investičnej výstavby.

„Chceme, aby priamo v nich postavili škôlky. Pre mestskú časť je to výhodnejšie, lebo ich získame s výraznou zľavou, ale má to význam aj v tom, že kapacity škôlok vzniknú tam, kde pribudnú noví obyvatelia,“ poznamenal Chren. Poukázal na to, že najväčšia výstavba sa očakáva na Nivách, kde nemá samospráva žiadne voľné pozemky, preto jedinou možnosťou je vybudovať škôlky v rámci projektov.

Mestská časť zvažuje aj prístavby, dostavby či novostavby, v tomto smere je však limitovaná okrem iného nedostatkom voľných a vhodných pozemkov.

Chýbajú triedy v školách

Najväčšiu a náročnejšou výzvou bude pre mestskú časť podľa starostu zvýšenie kapacít základných škôl, na ktoré sú kladené väčšie priestorové požiadavky ako pri škôlkach. Za posledné roky pribudlo na základných školách 750 žiakov, ďalší zhruba obdobný počet by mal pribudnúť v najbližších piatich rokoch.

„Inými slovami to znamená, že Ružinov bude musieť počas piatich rokov pristavať 32 nových tried, čiže tri nové pavilóny. To je nákladná investícia,“ zhodnotil Chren.

Spracovaná analýza poukazuje na to, že najviac obyvateľov by malo pribudnúť na Nivách, Trnávke a v Prievoze. Práve v týchto lokalitách by mohli pribudnúť nové pavilóny, mestská časť plánuje okrem iného aj rokovania s bratislavským magistrátom na odstúpenie niektorých nevyužívaných objektov, na možných riešeniach chce spolupracovať aj s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK).

Lepšie podmienky pre učiteľov

„Jediná cesta je budovať nové školské budovy. Veľmi ma mrzí, že pred mnohými rokmi škôlky a aj školy boli predávané, zatvárané, lebo sa zdalo, že je málo detí a teraz budeme musieť prácne milióny eur investovať do budovania nových,“ skonštatoval Chren.

Samostatnou kapitolou v tomto smere je zlepšovanie podmienok pre učiteľov. Mestská časť ich chce motivovať napríklad poskytnutím nájomných, služobných bytov, s ktorými chce počítať pri rekonštrukciách niektorých objektov. Rokovať chce aj s BSK. Témou náborového príspevku sa zatiaľ samospráva nezaoberala, do budúcna však nevylučuje ani takúto možnosť.

Mestská časť zároveň plánuje vypracovať aj koncepciu vzdelávania. V nej by chcela riešiť napríklad aj integrované vzdelávanie a špeciálne požiadavky detí. Týka sa to zdravotne znevýhodnených detí, napríklad v súvislosti so stravou, rôznymi obmedzeniami a diétami, ale aj detí s ADHD a podobne.

Žiaci a študenti v školách
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM