Alexandra Húsková Samospráva

V Rači sa začína s výstavbou "Zlatého krídla". Starosta žiada od investora novú cestu, škôlku aj sanáciu múru

V poslednom čase ožíva v Rači stavebný ruch nad Kadnárovou ulicou v lokalite Rinzle. Ako posledný sa začína realizovať projekt pod názvom Zlaté krídlo. Investor upustil od naplánovanej zahustenej výstavby v prospech zelene.

Ilustračný obrázok k článku V Rači sa začína s výstavbou "Zlatého krídla". Starosta žiada od investora novú cestu, škôlku aj sanáciu múru
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Zlaté krídlo sa začal stavať na základe stavebného povolenia z roku 2008 podpísaného predchádzajúcim starostom mestskej časti Rača (Ján Zvonár – SMER).

„Avšak, oproti pôvodnej projektovej dokumentácií investor po stretnutí so súčasným račianskym starostom Petrom Pilinským oznámil, že celý projekt zmierňuje,“ informovala Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača.

„Pôvodne išlo o súbor 5 blokov, susedia by si mohli pokojne pozerať navzájom do obývačky. Som rád, že investor nakoniec upustil od jedného domu v prospech zelene a celkovej vzdušnosti tejto lokality,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský, ktorý s investorom rokuje aj o ďalších veciach.

Múr opraví investor na vlastné náklady

Okrem iného starosta žiada, aby investor sanoval vysoký betónový múr na Kadnárovej ulici. „Dali sme si urobiť statický posudok a v rámci prác tento viac ako 40 metrov dlhý múr opravíme na naše náklady. Po dohode so starostom naň bude položená ťahavá zeleň a bavili sme sa aj o vytvorení časti cyklochodníku,“ potvrdil Ing. Jaroslav Škrovánek z odboru developerských činností DOAS.

Prečítajte si aj: Z Rače do centra na bicykli za 20 minút?

Rokuje sa o novej ceste aj škôlke.

Vedenie Rače načrtlo investorovi projektu Zlaté krídlo aj myšlienku predĺženia komunikácie až za hranicu ich pozemku. „Starosta má predstavu spojiť Kadnárovú s oblasťou okolo Alstrovej a Novohorskej a vrchnej časti Sadmelijskej, čím by sa tieto ulice výrazne odľahčili,“ vysvetlil Škrovánek.

Nová štátna škôlka

Ako ďalšia načrtnutá téma medzi račianskym starostom a investorom je zriadenie novej štátnej škôlky v polyfunkčných priestoroch na spodnom podlaží v bloku A.

„Rozprávali sme sa buď o možnosti dlhodobo výhodného nájmu pre mestskú časť alebo o oprave už existujúcej materskej školy,“ povedal starosta Pilinský. Podľa Škrovánka sa celková vybavenosť bude dolaďovať podľa potrieb Račanov v tejto lokalite.

Prvé podzemné podlažia dvoch objektov už boli postavené dávnejšie, momentálne prebieha úprava terénu a zemné práce, pričom starosta Rače na stretnutí zástupcov investora upozornil aj na povinnosti vyplývajúce zo stavebného povolenia v súvislosti so zákazom stavebných prác v dňoch pracovného pokoja ako aj na udržiavanie čistoty na prístupovej komunikácii.

Ukončenie stavby a kolaudácia je naplánovaná do polovice roku 2017.

Prečítajte si aj: V Rači v noci horeli na rôznych miestach viaceré kontajnery na odpad. Požiar poškodil aj autá

Zdroj foto: MÚ Rača

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM