Samospráva

V Rači sa podarilo vďaka eurofondom zrekonštruovať škôlku. Na rade je ďalších desať

Materskú školu na Plickovej ulici v bratislavskej mestskej časti Rača sa podarilo zrekonštruovať za eurofondy, cez Operačný program Bratislavský kraj (OPBK) v rámci Integrovaných stratégií rozvoja mestských oblastí (ISRMO).

Ilustračný obrázok k článku V Rači sa podarilo vďaka eurofondom zrekonštruovať škôlku. Na rade je ďalších desať
Zdroj: Dnes24.sk

Budova je zateplená, vďaka čomu sa zníži jej energetická náročnosť, má nové vybavenie, podlahy, obklady, bezbariérové prístupy aj ihrisko.

Modernizáciou škôlky vzniklo podľa predsedu BSK Pavla Freša bezpečné a tvorivé prostredie pre výchovu a vzdelávanie detí predškolského veku. „Rekonštrukcia škôlky bola už nevyhnutná, niektoré časti budovy boli totiž v havarijnom stave. Celkové náklady na obnovu dosiahli 376-tisíc eur, čo je značná suma, z toho 95 percent je nenávratný finančný príspevok z eurofondov. O to viac ma teší fakt, že hoci má bratislavská župa obmedzené možnosti čerpať eurofondy, podarilo sa mestskej časti Rača získať peniaze z Európskej únie,“ skonštatoval Frešo. V odbornom hodnotení bolo na projekt schválených vyše 385.600 eur, pričom verejným obstarávaním sa podarilo túto sumu znížiť.

"Rekonštrukcia škôlky prebiehala za plnej prevádzky. Budova sa zateplila, čím sa zníži jej energetická náročnosť, nové je vybavenie, podlahy, obklady, vymenila sa elektroinštalácia a vybudovali bezbariérové prístupy. Okrem toho sa na ploche takmer 560 m2 vybudovali a zrekonštruovali ihriská,“ doplnil mobiliár a prostredie skrášlila aj nová zeleň, priblížila hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

Ako dodala, v rámci ISRMO je pre mestá a obce vyčlenených 14,2 milióna eur, za ktoré môžu zrevitalizovať námestia, parky, budovať ihriská, mobiliáre, verejné osvetlenie ale aj obnoviť školy a zariadenia sociálnych služieb. Z tejto sumy by malo ísť 5,7 milióna eur na rekonštrukciu materských škôl. Okrem škôlky v Rači by sa malo zmodernizovať ešte ďalších 10 materských škôl – osem v hlavnom meste, jedna v Senci a jedna v Malackách. Oprávnenými žiadateľmi sú vymedzené mestské časti hlavného mesta, okresné mestá Pezinok, Senec, Malacky a BSK.

„Bratislavský kraj prostredníctvom svojho sprostredkova­teľského orgánu pre Operačný program bratislavský kraj (SORO pre OPBK) už sedem rokov úspešne pomáha primátorom a starostom pri implementácii europrojektov financovaných z OPBK,“ uzavrela Tyšlerová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM