Kultúra

V Primaciálnom paláci bude výstava slovenských pamiatok z drôtu

Slovenské drotárstvo je vo svete výnimočným fenoménom. Z tradičného remesla potulných drotárov prerástlo do umeleckej podoby.

Ilustračný obrázok k článku V Primaciálnom paláci bude výstava slovenských pamiatok z drôtu
13
Galéria
Zdroj: TASR

Pamiatky a ďalšie slovenské stavby, ale tiež z iných krajín v drôtenej podobe, možno spoznať na výstave v Justiho sieni na prízemí Primaciálneho paláca. Uskutoční sa v rámci šiesteho ročníka letnej expozície občianskeho združenia (OZ) Galéria drôtu, ktorú sprístupnia vernisážou 3. júla o 17:00 hod. Tentoraz pod názvom Drôtené mini Slovensko.

Drôtené mini Slovensko

„Návštevníci uvidia populárne aj menej známe stavby zo Slovenska i zahraničia. Modely domov, kostolov, veží, pamiatok ľudovej architektúry, mlynov, ale aj vymyslených rozprávkových chalúpok či zámkov. Výstavy obmieňame, určíme hlavnú tému roka a tým dielam dávame najväčší priestor. Minulou témou bola veľmi atraktívna ZOO, tohtoročná nosná téma je tiež zaujímavá,“ informuje kurátor výstavy Jozef Šabo.

Zároveň dodáva, že niektoré diela prezentujú stále. Sú to vzácne historické kusy už nežijúcich autorov alebo najkrajšie diela od súkromných zberateľov i z vlastných zbierok členov OZ. Dominantou každoročnej výstavy je kolektívne dielo – 2,5-metrová lipa. Na jeho tvorbe sa podieľa scénický výtvarník, kováč a približne 25 drotárov, ale stále nie je úplne dokončené. Na ňom názorne ukazujú, ako pokračuje tvorba od mohutnej kostry, cez spájanie drôtov, vypletanie plochy a priestoru, aké nástroje používajú pri montáži z viacerých častí priamo v sále.

Remeslo potulných drotárov

„Deti určite zaujmú aj rôzne zvieratá či akvárium s rybami, oteckov dopravné prostriedky, ženy potešíme drôtenými šperkmi. Na výstave bude denne prítomný jeden z autorov. V prípade záujmu absolvuje komentovanú prehliadku a odpovie na otázky z histórie i súčasnosti drotárstva,“ uvádza Dagmar Juríková z Galérie drôtu.

Podľa nej vlani 60 autorov vystavovalo 265 diel. Počas dvoch mesiacov ju videlo viac ako 15-tisíc návštevníkov z približne 60 krajín Európy, Ázie, Afriky, Austrálie, Severnej a Južnej Ameriky. Aj to potvrdzuje, že slovenské drotárstvo je vo svete výnimočným fenoménom. Z tradičného remesla potulných drotárov prerástlo do umeleckej podoby.

Justiho sieň má bezbariérový vstup, chodievajú tam aj hendikepovaní na vozíčkoch a zrakovo postihnutí si môžu diela ohmatať. Návštevníci budú mať možnosť i tentoraz hlasovať o najkrajšie dielo – stavbu a na finisáži 29. augusta organizátori ocenia troch najúspešnejších autorov.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM