Aktualizované Správy

V noci zo soboty na nedeľu zomrel legendárny herec Stanislav Dančiak (†75)

Herca dlhodobo trápili zdravotné problémy. Bojoval s cukrovkou, v dôsledku ktorej stratil zrak. Vo roku 2014 prekonal mozgovú cievnu príhodu.

Ilustračný obrázok k článku V noci zo soboty na nedeľu zomrel legendárny herec Stanislav Dančiak (†75)
Zdroj: TASR

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu (4. 8.) v nemocnici v Bratislave herec Stano Dančiak. Informáciu potvrdila hovorkyňa Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková. Dančiak zomrel v spánku.

Obľúbený herec

Stano Dančiak sa narodil v Bratislave, kde taktiež študoval a napokon aj odštartoval svoju bohatú hereckú kariéru. Po strednej škole absolvoval v rokoch 1961 až 1965 štúdium na VŠMU.

Hral v Slovenskom národnom divadle, bol spoluzakladateľom Divadla na Korze, v ktorom pôsobil od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. Od roku 1990 pracoval na Novej scéne.

Vďaka svojmu komediálnemu talentu, pohotovej improvizácii a dynamickému prejavu si získal priazeň divadelného i filmového publika a televíznych divákov. Herec si zahral napríklad v historickej snímke Skrytý prameň (1973), kultovej komédii Sebechlebskí hudci (1975) či životopisnej dráme Svědek umírajícího času (1990) a mnohých ďalších. Jedna z najznámejších snímok niesla názov Lord Norton a sluha James, v ktorej si popri Mariánovi Zednikovičovi zahral nezabudnuteľného komorníka Jamesa. Bol taktiež nenapodobniteľným dabingovým hercom.

Na televíznych obrazovkách zaujal napríklad aj v tituloch Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Veľká rošáda (1988), Rozmar starej dámy (1990), Pod vládou ženy aj na svitaní (1993) alebo Kráľovská hra (1999).

Predstaviteľ desiatok divadelných a filmových postáv sa zapísal do pamäte divákov aj ako výrazný dabingový herec. Svoj charakteristický hlas prepožičal inšpektorovi Derrickovi z rovnomenného nemeckého seriálu (1974), chlpáčovi Alfovi z planéty Melmak v populárnom americkom televíznom seriáli Alf (1986) a nahovoril aj animovaný televízny seriál Zbojník Jurošík (1991).

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM