Tomáš Stupavský Kultúra

V Múzeu mesta Bratislavy sa môžete pokochať svetovou výstavou sklárskych diel

Na výstave Glassmovement 1990-2015 v Múzeu mesta Bratislavy (MMB) je výber diel, ktoré vznikli na medzinárodných sklárskych sympóziách. Tie sa uskutočnili na Slovensku, vo Francúzsku, v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku či Holandsku.

Ilustračný obrázok k článku V Múzeu mesta Bratislavy sa môžete pokochať svetovou výstavou sklárskych diel
Zdroj: TASR

Vyše 100 diel vytvorilo 21 renomovaných umelcov z deviatich krajín na troch kontinentoch.

„Je to výnimočná výstava súčasného umeleckého skla, úžasná plejáda autorov svetovej sklárskej scény. Niektorí z nich už nežijú, ale ich diela zostávajú. O to je vzácnejšia táto výstava,“ povedal na štvrtkovej (22.1.) vernisáži autor projektu Ľubomír Ferko.

Podľa neho sú v expozícii diela vytvorené všetkými spôsobmi spracovania fúkaného, tabuľového a liateho skla. Je tam zastúpená aj vitráž, optické a krištáľové sklo. Okrem úžitkových diel v podobe atypických váz, pohárov, fliaš a mís sú to aj dvojmetrové objekty. Vytvorili ich umelci z bezfarebného, bieleho, čierneho, zeleného, modrého i pestrofareb­ného skla.

Bohaté slovenské zastúpenie

Okrem Ferka sú to ďalší slovenskí výtvarníci – Ladislav Čerba, Mária Hajnová, Andrej Jakab, Pavol Macho, Marta Mlíchová a Juraj Steinhubel. Českú republiku zastupuje Bohuš Eliáš, Rakúsko Helmut Hundstorfer, Fínsko Anna Leena Hakatie, Maďarsko Patantiaš Gergely a Jánoš Polyák.

Z Francúzska je to tvorba trojice významných sklárov. Sú to Thierry Baudry, Yves Jumeau a Gérard Torcheux. Ich diela zabezpečil Francúzsky inštitút v Bratislave, ktorý sa na výstave podieľa. Vo výbere sú aj diela z Holandska, Austrálie a Kanady. Výtvarníci, u ktorých sa nezachovali originálne sympoziálne diela alebo inštalácie, vystavujú ateliérovú tvorbu.

Politické zmeny na začiatku deväťdesiatych rokov naštartovali obdobie nebývalého rozvoja sklárskej scény. To sa prejavilo nielen čulou výstavnou činnosťou, ale aj novou formou tvorivých dielní a medzinárodných kontaktov. Sympóziá sa stali významným priestorom pre priamu konfrontáciu domácej a zahraničnej tvorby.

Slovenskí výtvarníci dostávali pozvania na sympóziá v českých Tepliciach alebo Květnej, do francúzskeho Trélonu a Viannu, rakúskeho Bärnbachu či maďarského Bárdudvárnoku. Recipročne prichádzali na slovenské sympóziá v Zlatne a Bratislave, na tvorivé podujatia ako Danube Project (1994), zahraniční umelci nielen z európskych krajín, ale aj z Kanady a Austrálie.

Podľa organizátorov expozícia potvrdzuje, že často neprávom marginalizovaná domáca sklárska scéna je stále živá a napriek nepriaznivej dobe pre seriózne umenie dosahuje svetovú úroveň.

Výstava potrvá do 26. apríla a spestruje ju dokumentárny film, plagáty a fotografie zo sympózií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM