Adriana Banásová Rôzne

V meste odštartovala kampaň "Zastav hejt voči Rómom!", bojovať má proti násiliu

Zastav hejt voči Rómom! Tak znie názov medzinárodnej kampane, ktorá tento mesiac odštartovala v Bratislave. Má nabádať ľudí, aby konali proti diskriminácii a nenávistným prejavom namiereným voči Rómom. Kampaň má zvýšiť povedomie ľudí. Hovorí aj o tom, aké dôsledky má neznášanlivosť voči Rómom.

Ilustračný obrázok k článku V meste odštartovala kampaň "Zastav hejt voči Rómom!", bojovať má proti násiliu
Zdroj: TASR

„Nenávistné prejavy, tzv. hate speech, sú nebezpečné, pretože môžu podnecovať násilie voči určitej skupine ľudí,“ povedala Andrea Bilá, projektová manažérka Boja proti diskriminácii, rasizmu a xenofóbii. Kampaň prebieha v uliciach Bratislavy a vo verejnej doprave.

„Koncom septembra sme začali umiestňovať plagáty v autobusoch a električkách. Nechýbajú ani nálepky, ktoré môžu obyvatelia vidieť na rôznych miestach vo verejnom priestore,“ opísala Bilá. Na všetkých tlačených materiáloch je odkaz na stránku Pullthebrake.eu.

„Ľudia tam môžu nájsť informácie týkajúce sa diskriminácie Rómov,“ doplnila.

Kampaň zorganizovali občianski aktivisti z rôznych európskych krajín. Okrem Slovenska prebieha súčasne v Nemecku, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Albánsku, Macedónsku a Grécku.

Logom kampane je záchranná brzda. „Jej symbolickým zatiahnutím – kliknutím na webstránku pullthebrake.eu/sk alebo zdieľaním na sociálnych sieťach – môžu ľudia kampaň podporiť, a tak prispieť k obmedzeniu šírenia diskriminácie a nenávistných prejavov,“ vysvetlila Bilá.

Okrem diskriminácie sú podľa nej rómske komunity silne poznačené predsudkami.

„Je najvyšší čas zvýšiť povedomie verejnosti o následkoch nenávistných prejavov. Negatívne názory a nenávistné komentáre sú totiž len prvým krokom na ceste, ktorá vedie k vylúčeniu, popretiu rovnakých práv a nakoniec k násiliu z nenávisti. Preto je dôležité sa v prvom rade sústrediť na opatrenia, ktoré prejavy nenávisti obmedzujú,“ uzavrela Bilá.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM