Samospráva

V máji poslanci schválili, dnes primátor rozhodol inak. Ivo Nesrovnal pozastavil výkon uznesenia o mestských podnikoch

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pozastavil výkon uznesenia, ktoré prijali mestskí poslanci v máji v súvislosti s riadením a obsadzovaním mestských podnikov. Zároveň zvolal mimoriadne rokovanie Mestskej rady, kde vysvetlil, prečo sa tak rozhodol.

Ilustračný obrázok k článku V máji poslanci schválili, dnes primátor rozhodol inak. Ivo Nesrovnal pozastavil výkon uznesenia o mestských podnikoch
Zdroj: TASR

„Niektoré časti prijatého uznesenia sú krokom vpred, na ne treba nadviazať. Na druhej strane však toto uznesenie upravuje aj určité procesy, ktoré sú jednoducho pre obec nevýhodné,“ odôvodnil svoje rozhodnutie Nesrovnal.

Pozmeňujúcim návrhom, ktorý bol podľa neho predložený na poslednú chvíľu, odhlasovali niektorí poslanci materiál, ktorý by povoľoval účasť poslancov v predstavenstvách komunálnych podnikov. „S tým nemôžem súhlasiť, lebo to nie je v prospech Bratislavčanov,“ spresnil primátor.

Ten o spôsobe obsadzovania riadiacich a výkonných orgánov mestských firiem rokuje aj so zástupcami nezávislých inštitúcií z tretieho sektora. Zástupcovia neziskovej organizácie Transparency International Slovensko predložili na poslednom pracovnom rokovaní návrh technického procesu výberu predstavenstiev mestských spoločností. Ten okrem zverejnenia životopisov či otvorenej verejnej prezentácie kandidátov odporúča aj prezentáciu návrhov rozvojového plánu firmy od jednotlivých kandidátov. Týmto spôsobom sa majú do výberu dostať len tí odborne a morálne zdatní.

Prečítajte si tiež: Transparency International Slovensko radí vyberať vedúcich mestských firiem v dvoch fázach

Bratislavskí mestskí poslanci schválili zmeny v mestských podnikoch na svojom májovom rokovaní. Stoličky v kontrolných orgánoch i v predstaven­stvách bratislavských mestských podnikov si poslanci chcú rozdeliť pomerným systémom. Zároveň schválili zásady spolupráce s mestskými akciovkami.

Na základe nich by sa mal znížiť počet členov predstavenstiev, generálny riaditeľ vyberať cez výberové konanie či zamedziť tomu, aby bratislavskí poslanci boli v obchodných spoločnostiach zamestnaní. Aby poslanci nemohli byť nominovaní do predstavenstiev, však už na májovom zastupiteľstve neprešlo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM