Správy

V lokalite Merice v Devíne naďalej trvá mimoriadna situácia

V bratislavskom Devíne naďalej trvá mimoriadna situácia, ktorú mestská časť vyhlásila ešte začiatkom mesiaca následkom prívalových dažďov.

Ilustračný obrázok k článku V lokalite Merice v Devíne naďalej trvá mimoriadna situácia
Zdroj: TASR

Tie spôsobili zosuv pôdy a vyvrátenie stromov na Štítovej ulici. „Vznikla nebezpečná situácia ohrozujúca život, zdravie a majetok osôb v lokalite Merice,“ uviedla devínska starostka Ľubica Kolková.

Zosuvy ohrozujú ulicu

Zosuv pôdy, vyvrátené stromy a hroziaci lavínový efekt totiž do značnej miery začali ohrozovať ulicu, ktorá leží na dne strmej rokliny. Ide konkrétne o úsek od poslednej odbočky k rodinným domom za farským kostolom približne po odbočku k novovzniknutej obytnej zóne v spomínanej lokalite Merice.

Podľa starostky je to jediná prístupová komunikácia pre obyvateľov daného miesta, ktorá však nespĺňa náležitosti cesty podľa platných noriem.

Samospráva sa pritom už v minulosti niekoľkokrát obrátila na kompetentné úrady a žiadala aj o finančnú pomoc od štátu. „Bolo nám povedané, že sme asi dvojstý v poradí. Chceli sme to pritom riešiť preventívne,“ skonštatovala Kolková.

Zosuv pôdy sa síce nateraz zastavil, pri ďalších prívalových dažďoch sa ale to môže zmeniť. Mestská časť však nemá dostatok finančných prostriedkov na komplexné riešenie situácie, pritom je stále v nútenej správe.

Štítová ulica tak v súčasnosti v úseku zosuvu ostáva uzatvorená, a to dopravným značením, aj páskou. Keby sa dalo, mestská časť by na komunikáciu nepúšťala nikoho. Keďže ale ide o jedinú prístupovú cestu pre niektorých obyvateľov, tí po nej chodiť môžu, lebo musia.

Problémy hrozia aj v iných oblastiach

Podobné situácie podľa starostky pritom hrozia aj v iných lokalitách v Devíne. „Charakter piesčitej priepustnej a ílovitej nepriepustnej vrstvy na strmých svahoch spôsobuje pri výdatných zrážkach zosuvy pôdy a takýto reliéf je charakteristický pre viaceré lokality v našej mestskej časti,“ vysvetlila Kolková.

Za jeden z najväčších problémov označuje v tejto súvislosti fakt, že územný plán hlavného mesta, podľa nej paradoxne, povolil v roku 2007 výstavbu v mnohých z takýchto lokalít. Starostka tak zároveň apeluje na reguláciu a usmerňovanie výstavby s dôrazom na odvod dažďových vôd.

„Konkrétne pre Štítovú hľadáme riešenia, možnosti a zdroje na spevnenie svahov tejto rokliny a následnú opravu komunikácie,“ dodala Kolková.

Čítajte aj: Mesto chce poskytnutím príspevku zlepšiť hospodárenie so zrážkovou vodou v Bratislave

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM