Alexandra Húsková Samospráva

V Lamači schválili štatút občianskej hliadky Lamačské OKO. Čo bude robiť a kto sa môže prihlásiť?

Lamačská samospráva schválila predstavu občianskej hliadky Lamačské oko v podobe koncepcie a štatútu. Hlavnými úlohami hliadky bude monitorovanie verejných priestorov v mestskej časti, najmä v tých miestach, kde sa zdržujú podozrivé a asociálne osoby.

Ilustračný obrázok k článku V Lamači schválili štatút občianskej hliadky Lamačské OKO. Čo bude robiť a kto sa môže prihlásiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Hliadka bude dozerať na dodržiavanie pokoja a poriadku na území Lamača, napomáhať miestnemu úradu pri organizovaní kultúrnych a spoločenských akcií. Monitorovať bude aj bezpečnosť obyvateľov, maloletých a mladistvých na verejných miestach, kde sa podáva alkohol, ako aj ochranu bytových jednotiek a obchodných prevádzok pred poškodením. Mala by byť priamo podriadená starostovi.

Hliadka bude môcť obmedziť na osobnej slobode osobu, ktorá pácha trestný čin a bezodkladne ju odovzdať ďalej policajným orgánom. Podľa slov poslancov však nepôjde o represívny, ale o preventívny nástroj.

„Obyvatelia už prejavujú záujem o účasť v Lamačskom Oku a ja vítam túto iniciatívu. Každé jedno oko, ktoré bude predchádzať kriminálnej činnosti, či napríklad len vrtochom mládežníkov, je potrebné. Lamač je pokojná mestská časť a chceli by sme, aby to tak zostalo,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Peter Šramko, starosta MČ Lamač.

Podmienky výberu kandidátov do občianskej hliadky Lamačské oko :

  • vek (od 25 do 55 rokov)
  • zdravotná spôsobilosť
  • vzdelanie (stredoškolské vzdelanie)
  • bezúhonnosť
  • obyvateľ Lamača

V Lamačskom Oku by mali pracovať štyria zamestnanci, formou dohody o pracovnej činnosti, pracovnou zmluvou, či dohody o vykonaní práce. Hodinová sadzba pri minimálnej mzde zodpovedá sume 2,63 eura/hodina.

Výstrojom by mali byť maskáče, alebo uniformy. Súčasťou dobre viditeľného označenia s názvom „Občianska hliadka Lamačské oko“ a s reflexnými prvkami, bude na uniforme aj identifikačný preukaz s menom a fotografiou člena hliadky, spolu s podpisom starostu.

Pracovnými pomôckami členov hliadky budú : mobil, baterka, obranný sprej, taktické rukavice a zastavovací terčík.

V dôvodovej správe schváleného materiálu je uvedené, že táto forma dobrovoľných poriadkových hliadok nie je v súčasnosti rámcovo upravená v právnych predpisoch. Lamačské oko by sa teda malo riadiť právnymi predpismi, ktoré upravujú podobné právne vzťahy.

Odbor prevencie kriminality na Ministerstve vnútra SR však prisľúbil spoluprácu pri zavádzaní pilotného projektu tzv. poriadkových hliadok. Počas leta by mala byť vyhlásená výzva na predkladanie žiadostí so zameraním sa na prevenciu kriminality, ktorá by umožnila aj čerpanie finančných prostriedkov na takéto aktivity – mimo mzdovej položky.

Mestská časť Lamač v tohtoročnom rozpočte vyčlenila na vytvorenie občianskej hliadky 7 tisíc eur. Podľa správ štátnej a mestskej polície dochádza totiž v poslednom období na území Lamača k zvyšovaniu kriminality.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM