Nina Táborská Krimi

V kauze piatich vrážd sa dnes pojednávalo, ale s vylúčením bossa Volodymyra Y.

Senát Krajského súdu v Bratislave dnes po približne dvoch rokoch začal riadne pojednávať v procese s ukrajinským bossom Volodymyrom Y. a ďalšími tromi obžalovanými v kauze piatich vrážd, avšak Ukrajinca a ďalšieho obžalovaného Vasyľa P. súd vylúčil na samostatné konanie.

Ilustračný obrázok k článku V kauze piatich vrážd sa dnes pojednávalo, ale s vylúčením bossa Volodymyra Y.
Zdroj: TASR

Dvojicu vylúčil súd na samostatné konanie z dôvodu, že sa pravidelne nedostavovala na hlavné pojednávanie. Zvyšní dvaja obžalovaní Mykola Sh. a Eduard V. zase dali svojim obhajcom súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti. Súd dnes vypočul prostredníctvom telemosta policajného agenta, ktorý strávil istý čas v cele vo väzbe s obžalovaným Eduardom V.

„Pamätám si, že Eduard V. mi rozprával v cele o tom, že patril do skupiny Volodymra Y., kde sa skupina delila na ďalšie podskupiny. Medzi týmito skupinami boli určité nezhody, ale Eduard V. mal dobré vzťahy so skupinou Vasyľa P. Od Eduarda V. som mal informácie, že sa zaoberali vydieraním a drogami. S Volodymrom Y. sa dohodli, že fyzicky odstránia konkurenčnú skupinu, ktorú viedol Žeňa. Jeden z nich Žeňu vytiahol z auta, pichol nožom a následne ho Vasyľ P. zastrelil,“ uviedol policajný agent, ktorý bol nasadený v roku 2004 na necelý mesiac do cely Eduarda V.

Okrem toho vypovedal o vražde ďalšieho člena skupiny, ktorého Eduard V. a Vasyľ P. zaškrtili špagátom a telo hodili do Dunaja. Eduard V. policajnému agentovi všetky informácie o vraždách povedal v cele dobrovoľne, spontánne.

„Ja som ho nevypočúval a nekládol som mu otázky,“ povedal svedok.

Okrem agentavypovedal aj znalec z odboru psychológie, ktorý robil už v roku 2005 znalecký posudok na Mykolu Sh. a následne ho dopĺňal v roku 2013. „Obvinený sa dlhodobo pohybuje v protispoločen­ských skupinách. U neho prevládajú v oblasti resocializácie negatívne faktory. Má dobrý intelekt, je schopný múdro protispoločensky konať,“ povedal okrem iného znalec.

„Nové závažné skutočnosti“

Na záver dnešného procesu sa dostavil nečakane aj obžalovaný Eduard V. Požiadal o predvolanie Volodymyra Y., ktorý má údajne nové závažné skutočnosti k tomuto prípadu. Zároveň Eduard V. požiadal súd, aby prehral všetky nahrávky z cely. Súd návrhy zamietol a dokazovanie vyhlásil za ukončené.

Obhajca Volodymyra Y. informoval dnes na úvod procesu súd o tom, že jeho klient je na Ukrajine od začiatku víkendu hospitalizovaný, oficiálny doklad predloží až po ukončení hospitalizácie. Zároveň súd požiadal, aby proces odročil.

Volodymyr Y. ani ďalší spoluobžalovaní sa v júli opätovne, podobne ako koncom apríla, nedostavili na tento proces. Volodymyr Y. sa od jesene 2013 nachádza na Ukrajine a aj keby mal cestovný pas, ktorý v minulosti nemal, na Slovensko by prísť nemohol, keďže je administratívne z územia SR vyhostený. Bývalý ukrajinský boxer strávil na Slovensku takmer 12 rokov vo väzbe.

KS v Bratislave už v októbri 2013 zaslal Volodymyrovi Y. písomnú výzvu, či dáva, alebo nedáva súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. V kauze piatich vrážd komplicov gangu už raz KS rozhodol, keď obžalovaným uložil doživotné tresty odňatia slobody. Najvyšší súd SR však prípad vrátil naspäť prvostupňovému sú­du.

Volodymyra Y. prepustil z väzby na jeseň 2013 trnavský súd na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Keďže Volodymyra Y. už v minulosti úrady vyhostili, na území Slovenska zostať nemohol. Na základe administratívneho vyhostenia bol 19. septembra 2013 odovzdaný na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ukrajinskej strane.

Ukrajinec bol aj v minulosti niekoľkokrát prepustený na slobodu, okamžite ho však zadržali policajti, obvinili z ďalšej trestnej činnosti a na základe toho ho súdy opäť vzali do väzby.

Aj po tom, ako ho 17. septembra 2013 prepustil súd na slobodu, čakali pred väznicou policajti. Vtedy ho však eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, odkiaľ ho neskôr previezli na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Stíhaný vo viacerých kauzách

Na Slovensku stíhajú Volodymyra Y. vo viacerých kauzách. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe z vraždy spolumajiteľa erotického salóna Dallas v Galante. Na tento súdny proces, ako aj na pojednávanie pred KS v Bratislave sa nedostavuje.

Volodymyr Y. je spolu s ďalšími tromi mužmi obvinený v kauze piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich KS v Bratislave odsúdil na doživotie, avšak Najvyšší súd SR verdikt zrušil a nižší súd musí rozhodnúť znovu. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili.

Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Volodymyr Y. hlavou zločineckej skupiny od konca 90. rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.

Prečítajte si tiež: Ukrajinec chcel úmyselne v Bratislave platiť falšovanými bankovkami. Už čelí obvineniu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM