Samospráva

V Karlovej Vsi prijali VZN o zvýšení platby za školský klub aj škôlku. Samospráva súčasne školám prispeje viac na žiaka

Karlova Ves zvýši príspevok mestskej časti na mzdy a prevádzku školských zariadení. Zvýšenie dotácií pre školské kluby a školské jedálne bude platiť od 1. januára 2016. Všeobecne záväzné nariadenie schválili poslanci Karlovej Vsi na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku V Karlovej Vsi prijali VZN o zvýšení platby za školský klub aj škôlku. Samospráva súčasne školám prispeje viac na žiaka

Príspevok mestskej časti na mzdu a prevádzku školského klubu detí (ŠKD) sa zo súčasných 350 zvýši na 400 eur na žiaka za kalendárny rok, v prípade školských jedální je to zvýšenie zo 110 na 140 eur.

„Podľa skúseností s počtom detí, ktoré reálne využívajú ŠKD a stravujú sa v školských jedálňach, sa v rozpočte na budúci rok bude musieť počítať s navýšením o 30.000 eur na príspevok pre ŠKD a so sumou 25.000 eur, o ktorú sa navýši príspevok pre školské jedálne,“ informovala starostka mestskej časti Dana Čahojová.

Príspevok na materské školy sa nezvyšuje. Čahojová vysvetlila, že podľa skutočného počtu detí v materskej škole a školských zariadeniach je potrebné zvýšiť príspevok pre školské kluby a jedálne, najmä z dôvodu úpravy tarifných tabuliek pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov od 1. januára 2015.

Väčší príspevok, na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole a školských kluboch, zaplatia aj rodičia. Výška ich príspevkov sa nemenila od roku 2008.

V prípade materskej školy sa poplatok na základe dnešného rozhodnutia karlovoveského zastupiteľstva zvyšuje na 20 percent životného minima, čo je 18,08 eura, v prípade školského klubu na 17 percent životného minima, čo predstavuje 15,37 eura. V prípade školského klubu však rozhodnú o konkrétnej výške, ktorá nemôže presiahnuť sumu 15,37 eura, riaditelia škôl. Školy majú vlastnú právnu subjektivitu.

Cieľom zvýšenia je aj nákup kvalitnejších potravín

V materskej škole i školskom klube platili doteraz rodičia 13,69 eura, čo predstavovalo 15 percent životného minima.

Spolu so zvýšením výdavkov na nákup potravín, ktoré sa odvíja od sumy predstavujúcej schválené percento životného minima, zaplatia rodičia od nového školského roka v prípade materskej školy mesačne o 7,99 eura viac a v prípade školského klubu a školskej jedálne o 5,28 eura viac za mesiac.

Poslanci v krátkej diskusii poukázali na to, že aj po zvýšení budú poplatky rodičov patriť medzi tie najnižšie, ktoré sa platia v bratislavských mestských častiach. „Zvýšenie však pomôže aj nakupovať kvalitnejšie potraviny i modernizovať stravovacie zariadenia,“ doplnil poslanec Richard Savčinský (nezávislý).

Mestská časť Bratislava – Karlova Ves je zriaďovateľom deviatich materských škôl, troch základných škôl a jednej spojenej školy, ktorých súčasťou sú školské kluby detí a dve zariadenia školského stravovania – školské jedálne pri SŠ Tilgnerova 14 a ZŠ A. Dubčeka Majerníkova 62.

Na ZŠ Veternicova a ZŠ Karloveská sú školské stravovacie zariadenia v ekonomickom prenájme, no takisto sa riadia VZN mestskej časti.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM