Tomáš Stupavský Rôzne

V Jarovciach chcú, aby tamojšia materská škola slúžila najmä jarovským deťom

Mestská časť Bratislava-Jarovce trvá na tom, aby materská škola slúžila najmä obyvateľom Jaroviec, povedal vicestarosta a poslanec Jozef Uhler.

Ilustračný obrázok k článku V Jarovciach chcú, aby tamojšia materská škola slúžila najmä jarovským deťom
Zdroj: TASR

„V posledných rokoch sa často diskutuje o tom, ktoré deti by mali byť a ktoré by nemali byť prijaté do materskej školy (MŠ). Prioritou mestskej časti bolo vyjsť v ústrety predovšetkým deťom, ktoré bývajú v Jarovciach a ktoré budú mať v septembri viac ako tri roky. Všetky takéto deti boli prijaté,“ hovorí Uhler.

Prijaté boli aj tri deti z iných mestských častí, ktoré delí len rok od povinnej školskej dochádzky. O škôlku v Jarovciach majú rodičia veľký záujem už niekoľko rokov. Zvyšuje sa priamo úmerne s narastaním počtu obyvateľov v prihraničných obciach na slovenskej, rakúskej a maďarskej strane. Tento rok sa do MŠ na predprimárne vzdelávanie prihlásilo 51 detí. Od septembra sem nastúpia len dve tretiny z nich. Celkovo bolo prijatých 29 detí, z tohto 26 z Jaroviec.

Materské školy patria medzi originálne kompetencie obce. To znamená, že na ich prevádzku obce alebo mestské časti nedostávajú peniaze od štátu. Štát prispieva len 12 eurami na predškolákov, za ktorých už rodičia neplatia.

„Náklady na jedno dieťa sa v Jarovciach pohybujú okolo 170 eur mesačne,“ spresňuje vicestarosta s tým, že rodičia z tejto sumy zaplatia 25 eur, zvyšok mestská časť. Jarovce tak doplácajú na každé dieťa v MŠ 145 eur mesačne. Navyše, v uvedených nákladoch nie je zahrnutá údržba škôlky.

„Vysoké náklady na deti, ktoré sú platené najmä z daní obyvateľov Jaroviec, sú dôvodom, prečo mestská časť trvá na tom, aby materská škola slúžila Jarovčanom, a nie obyvateľom iných mestských častí či obcí,“ zdôvodnil stanovisko mestského zastupiteľstva vicestarosta a poslanec Uhler.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM