Nina Táborská Kultúra

V galérii Sumec nájdete novú sviežu výstavu. Študenti dizajnu predstavili svoje diela

V bratislavskej galérii Sumec, ktorá patrí Súkromnej strednej umeleckej škole dizajnu, je výstava s názvom Fotofonty. Sú to práce študentov maturitného štúdia z oddelenia fotografický dizajn na tému abecedy. Výstava potrvá do 6. februára.

Ilustračný obrázok k článku V galérii Sumec nájdete novú sviežu výstavu. Študenti dizajnu predstavili svoje diela
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

„Tie ich atypické fonty písma sa dajú naozaj použiť na písanie. Každý študent sa snaží byť originálny a fonty vytvára z rôzneho materiálu. To je jedno, či je to z plastelíny, ľadu, šróbikov alebo aj z mäsa. Pritom uplatňujú základné typografické zákonitosti písma,“ uviedla vedúca fotografického dizajnu SSUŠD Jana Kirschnerová.

Každoročne študenti maturitného štúdia z oddelenia fotografický dizajn pracujú na tomto zadaní v rámci predmetu VYP/výtvarná príprava v druhom ročníku. Ich práce sú špecifikované na tému abecedy, avšak primárny cieľ a zámer tkvie v niečom omnoho hlbšom a nadčasovom. Pretože prepojenie média fotografie a typografie tvorí ucelené a kompatibilné dielo dizajnu.

Podľa kurátorky výstavy Petry Cepkovej je to detailná a dlhodobá práca. V nej sa stretáva niekoľko vedomostí a zručností, ktoré sa vhodne prelínajú v jednej téme. Študenti sa naučia pracovať s rôznymi materiálmi pri vytváraní jednotlivých písmen abecedy.

Pritom musia zohľadňovať vlastnosti a podmienky typografického spracovania, zvládnuť technické nasvietenie vo fotografickom ateliéri a na záver nastupuje rovnako dôležitá fáza postprocesu, teda finálnej grafickej úpravy obrazu do tlače.

„Keby sme chceli myšlienku tejto náročnej témy zhrnúť či všeobecnejšie pomenovať, bola by to práve práca s rôznymi médiami a ich interdiscipli­narita. Najvýstižnejšia metafora tejto témy sa mi zdá práve v kontexte akejsi dielne Bauhausu. Talentovaní študenti, a v blízkej budúcnosti už umelci, majú takto možnosť v praxi realizovať komplexné dielo. Jeho tvorcami sú od začiatku cez grafické, technologické a fotografické spracovanie až po výslednú postprodukčnú prípravu do tlače,“ konštatovala Cepková.

Pritom sa uplatňuje dôležitý fakt, ktorým je schopnosť študentov byť pripravení pre trh práce v oblasti dizajnu. Aj keď sa obsahová a formálna náročnosť spracovania danej témy stupňuje, ukazuje sa tu veľká kreativita, vždy nové a zaujímavé nápady, ktoré divákov neustále prekvapujú a potvrdzujú fakt, že vždy je ešte čo objavovať a že potenciál tvorby je naozaj nevyčerpateľný.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM