Eva Sládková Samospráva

V Devínskej Novej Vsi zriadili krízové hliadky. Kotrolujú dodržiavanie nariadení

Zákaz zhromažďovania viac ako 5 ľudí na verejnom priestranstve, či dodržiavanie karantény. Aj toto kontrolujú devínskonovoveské krízové hliadky.

Ilustračný obrázok k článku V Devínskej Novej Vsi zriadili krízové hliadky. Kotrolujú dodržiavanie nariadení
Zdroj: Dárius Krajčír - starosta DNV

Krízové hliadky tvoria zamestnanci miestneho úradu a hasiči. Ich úlohou je monitorovať situáciu v Devínskej Novej Vsi.

„Okrem toho, že dávajú pozor, aby sa zbytočne nezhromažďovali väčšie skupiny ľudí, tiež dohliadajú na to, aby ľudia nosili rúška. Trpezlivo vysvetľujú, ak je to potrebné, a roznášajú do schránok informačné letáky o všetkom čo súvisí s koronavírusom,“ povedal starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

Potvrdená nákaza

V Devínskej Novej Vsi pravidelne zasadá miestny krízový štáb. Jeho členmi sú okrem starostu a jeho zástupkyne Beaty Janatovej, ktorí sú obaja bývalí hasiči, aj záchranári, zamestnanci komunálneho podniku, miestni poslanci a mnohí odborníci. Podľa dosiaľ dostupných informácií, v tejto mestskej časti je zatiaľ len jeden potvrdený nakazený, no je možné, že ide o skreslené číslo.

Opatrenia

Krízový štáb prijal viaceré nariadenia. Niektoré vyvolali u obyvateľov rozpaky.

Napríklad: „Nariaďuje obvodným lekárom pôsobiacim v MČ BA – DNV poskytnúť informácie o osobách, ktoré sú na PN, OČR alebo v karanténe v súvislosti s COVID – 19 podľa vyššie uvedených kritérií.“

Alebo: „V záujme ochrany zdravia a života obyvateľov nariaďuje Obvodnému policajnému zboru v Devínskej Novej Vsi a Úradu verejného zdravotníctva zistiť a poskytnúť zoznam osôb z MČ BA – DNV, ktoré majú momentálne nariadenú karanténu.“

Reakcie na sociálnej sieti na seba nenechali dlho čakať. Ľudia poukazovali na to, že na takéto nariadenia nemá samospráva ani krízový štáb oprávnenie.

Spolupráca

„My od lekárov samozrejme nežiadame porušovanie lekárskeho tajomstva, ani kompletné údaje pacienta. Vieme, že v iných mestských častiach to funguje a lekári so samosprávou takto spolupracujú. Je to predsa v záujme nás všetkých,“ vysvetľuje starosta Dárius Krajčír.

Navyše, v týchto časoch je nevyhnutná spolupráca všetkých orgánov.

„My sme naše požiadavky poslali všetkým inštitúciám a zatiaľ nik neprotestoval. Naopak, s policajtmi spolupracujeme výborne, takisto mesto nám sľúbilo súčinnosť. Verím, že sa nám spoločne podarí koronavírus poraziť,“ uzavrel Dárius Krajčír.

Koronavírus ohrozuje Európu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM