Správy Správy

V detskej nemocnici na bratislavských Kramároch majú dôvod na radosť. Nový prístroj pomôže detským pacientom

V detskej nemocnici na bratislavských Kramároch opäť zmodernizovali prístrojové vybavenie. Nový bioanalyzér, ktorý dostala nemocnica do daru, zefektívni genetickú diagnostiku malých pacientov. Informovala o tom Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku V detskej nemocnici na bratislavských Kramároch majú dôvod na radosť. Nový prístroj pomôže detským pacientom
Zdroj: TASR

Prístroj skracuje procesy v rámci vyšetrení, čo je dôležité napríklad pri onkologických ochoreniach. Samotná analýza trvá zhruba do pol hodiny. „Doteraz sme pri genetických vyšetreniach museli používať prácnejšie a časovo náročnejšie metódy,“ uviedol riaditeľ DFNsP Ladislav Kužela. V nemocnici denne vyšetria vzorky asi 15 detí.

V nemocnici plánujú rozšíriť spektrum ochorení, ktoré by chceli vyšetrovať touto metódou. Bioanalyzér využijú odborníci na genetické vyšetrenie rôznych typov zriedkavých dedičných ochorení. Rovnako umožní zefektívniť molekulovo-genetickú diagnostiku onkologicky chorých pacientov.

Prístroj v hodnote 20-tisíc eur dala nemocnici do daru Nadácia Kvapka nádeje, ktorá prioritne pomáha pri odhaľovaní a liečbe onkologických ochorení už v ich počiatočnom štádiu.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM