Nina Táborská Rôzne

V čom je Ekotopfilm iný? Najväčšie prínosy Medzinárodného filmového festivalu

V pondelok odštartoval v Bratislave ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm. Ten sa tento rok spojil s banskobystrickým Envirofilmom. Návštevníkov čaká okrem dokumentárnych a prírodopisných filmov z 28 krajín sveta aj bohatý program a netradičné sprievodné aktivity.

Ilustračný obrázok k článku V čom je Ekotopfilm iný? Najväčšie prínosy Medzinárodného filmového festivalu
Zdroj: TASR

Minulý rok očaril Ekotopfilm Bratislavčanov dočasnými špajzami na ulici a zahanbiť sa nedá ani tento rok. Návštevníkom ponúka hneď niekoľko netradičných sprievodných aktivít, ktoré ako inak, budú osožné aj pre našu Zem.

Aj použitý olej má hodnotu

Vedeli ste, že jeden človek ročne spotrebuje priemerne päť litrov oleja? A len jedno deci použitého oleja pritom dokáže znečistiť až tisíc litrov vody. Preto sa organizátori tento rok rozhodli, že môžete použitý kuchynský olej priniesť priamo na Ekotopfilm a podporiť tak myšlienku ochrany životného prostredia. Navyše, za toto gesto dostanete ešte aj malý darček.

Vytiahnite starý mobil zo skrine

Súčasťou festivalu je aj Junior festival, v rámci ktorého sa koná zber starých mobilných telefónov sprostredkovaný Nadáciou Orange. Táto „zberná“ aktivita deťom hovorí, že všetko má svoju hodnotu. Aj to, čo už je staré a opotrebované. Žiaci majú preto možnosť priniesť svoj starý telefón a za odmenu dostanú malý darček. Ako ďakovné gesto Orange za každý vyzbieraný kus prispeje 50 centov na pomoc projektu Náruč záchrany.

Darujte kvapku nádeje

Pri filmovom plátne budete môcť v piatok darovať 450 ml svojej krvi aj vy. Celý proces darovania bude trvať od registrácie až po odchod domov približne hodinu a samotný odber len 5 – 15 minút. Týchto 15 minút však dokáže niekomu inému zachrániť život. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok, ktorým môžete takto aj vy pomôcť dobrej veci. Teraz si navyše popri odbere budete môcť pozrieť aj zaujímavý dokument a neskôr sa občerstviť.

Len na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Potreba krvi je naozaj veľká. Všetci, ktorí sú po úraze, ľudia podstupujúci operácie či pacienti, ktorí trpia leukémiou, nádorovým ochorením a inými vážnymi ochoreniami. Ak ste sa rozhodli pre, napíšte na e-mail: office@ekotopfilm.sk

Viac o Ekotopfilme, ktorý je zadarmo už 42 rokov sa dozviete tu: Do Bratislavy opäť prichádza Ekotopfilm. Okrem filmov prinesie vzácnych hostí a bohatý sprievodný program

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM