Nina Táborská Rôzne

V centre mesta nájdete prázdny bilbord aj dočasnú záhradu. Na Laurinskej môžete snívať v "dome duchov"

V Bratislave už po tretí raz odštartoval medzinárodný festival Bratislava Design Week, ktorý so sebou už tradične prináša zaujímavé výstavy, prednášky, workshopy a tiež netradičné pohľady na naše mesto. Napríklad cez prázdny bilbord, ktorý upozorňuje na vizuálny smog v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta nájdete prázdny bilbord aj dočasnú záhradu. Na Laurinskej môžete snívať v "dome duchov"
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Vizuálne umenie pre odborníkov i laikov, intenzívny sviatok súčasného dizajnu. Tak sa dá označiť festival Bratislava Design Week, ktorý potrvá do 14. júna.

Dlhodobo nevyužívaný objekt na Laurinskej opäť ožil a prináša množstvo zaujímavých predmetov, expozícií, odkazov zo súčasnosti, ale aj z minulosti.

Budova na Laurinskej fungujúca hlavne ako školská stavba, bola postavená architektom Štefanom Ďurkovičom v 70. rokoch minulého storočia a teraz sa v nej bude snívať. Sen je totiž tohtoročnou hlavnou témou festivalu.

„Chceme snívať o súčasnosti i budúcnosti, chceme ukázať sny, ktoré sa stali skutočnosťou, ale aj dodávať odvahu tým, ktorí si svoje sny ešte nenaplnili," povedala riaditeľka festivalu Ľubica Hustá.

Čo prináša Design Week do Bratislavy

V spomínanom objekte na Laurinskej v Starom Meste nájdete napríklad zaujímavú výstavu České patro. Výstava predstavuje výkvet súčasnej českej dizajnérskej scény. Zoznámite sa tu so štúdiom DECHEM a s aktuálnymi absolútnymi víťazmi Czech Grand Design 2014.

Lákadlom je tiež jedinečná výstava kolekcie produktov ikony talianskeho dizajnu Vica Magistrettiho (1920–2006).

Spoznáte tvorbu Jana Plecháča a Henry Wielgusa, Kláru Šumovú a Dirka Wrighta, Sylviu Jokelovú a aj hlavnú hviezdu festivalu, ktorou je svetoznáma francúzska dizajnérka Inga Sempé.

Neprehliadnite výstavu O krok ďalej, ktorá prezentuje rôzne dizajnérske stratégie pri navrhovaní topánok 21. storočia vo výbere kurátorov BADW. Či Sofyu Samareva, ktorá prináša projekt založený na novom chápaní tradičných pokrievok hlavy.

Nájdete tu však ešte oveľa viac. „V kurátorskej časti festivalu sme pripravili interaktívnu výstavu s medzinárodným obsadením, ktorá prepája dizajn s najnovšími technológiami. Spolu s Českým centrom Bratislava chystáme veľkú prehliadku súčasného českého dizajnu, ktorý si už, vďaka dobre rozbehnutej spolupráci s lokálnymi výrobcami, svoj sen vo veľkej miere plní,“ dopĺňa informácie o programe Ľubica Hustá.

Dozviete sa tiež o novom projekte, ktorý sa chystá v Bratislave – The Most a na 6. poschodí môžete nakresliť, čo by ste v Bratislave chceli mať. To je lákavá ponuka Bratislava Design Week-u.

„Netradičné“ objekty

Okrem spomínaných výstav a dizajnérov vám do oka hneď na ulici padnú dve zaujímavé veci. Dali by sa označiť ako „prostest“ toho, čo v Bratislave chýba a čoho je naopak až priveľa.

Pred vstupom do budovy pribudla site specific inštalácia, ktorú má na svedomí dizajnér Branislav Laha. Ide o sochu prázdneho bilbordu a je kritikou bilbordového smogu v našom meste.

Druhou zaujímavosťou je zelený balkón na inak opustenej budove. Firma But Evergreen Garden sa rozhodla na schátralý balkón, ktorý inak nášmu oku uniká, nainštalovať množstvo kvetov a zelene a aspoň dočasne tak vytvorili na Laurinskej zaujímavú záhradu.

Festival potrvá do 14. júna. Sprievodné akcie budú oddnes prebiehať aj v kostole Klarisiek, na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity, v Goetheho inštitúte, Slovenskom múzeu dizajnu a tiež v Ateliéri Babylon.

Bratislava Design Week
8
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM