Jakub Haršany Rôzne

V budove najstaršej univerzity na Slovensku vyrástli aj súčasní divadelní herci

Pri prechádzke uličkami centra Bratislavy môžeme ešte aj dnes naraziť na budovu najstaršej univerzity na území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku V budove najstaršej univerzity na Slovensku vyrástli aj súčasní divadelní herci
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Množstvo turistov a dokonca aj Bratislavčanov prejde okolo budovy slávnej univerzity bez povšimnutia. Tá má však vo vývoji bratislavského, ale i uhorského a slovenského školstva mimoriadny význam.

Svoju činnosť začala v roku 1467

Najvýznamnejšia univerzita ešte z čias Uhorska Academia Istropolitana, pravým názvom Universitas Istropolitana, sa nachádza na Ventúrskej ulici neďaleko Michalskej brány. O založenie univerzity sa pričinil Matej Korvín, ktorý počas svojho kraľovania rozširoval v Uhorsku vzdelanie a prvé preniknuté myšlienky humanizmu. Tým sa začali písať dejiny vysokého školstva na území Slovenska.

Všeobecne sa považuje za rok založenia letopočet 1465, avšak v tom roku poslal Matej Korvín len veľké posolstvo do Ríma k pápežovi Pavlovi II. so žiadosťou o povolenie zriadiť univerzitu v Uhorsku podľa vzoru bolonskej univerzity. Až v roku 1467 univerzitu slávnostne otvorili ceremóniami v ostrihomskom katedrálnom chráme. Potom sa sprievod hodnostárov odobral do Bratislavy, kde ho privítala mestská rada. Kancelárom univerzity sa stal ostrihomský biskup Ján Vitéz.

Prečítajte si aj: Univerzita Komenského sa umiestnila medzi sedemsto najlepšími univerzitami sveta

Univerzita skončila po smrti Mateja Korvína

Univerzita začala svoju činnosť štyrmi fakultami – teologickou, právnickou, lekárskou a umeleckou (filozofickou), ktoré sa niesli v duchu humanistickej a protischolastickej atmosféry.

Dôraz sa kládol na matematiku, prírodné vedy, astronómiu a medicínu. Profesori na štúdium používali knihy z bohatej a vzácnej knižnice bratislavskej kapituly.

Po tom, čo v roku 1972 Jána Vitéza uväznili, lebo plánoval sprisahanie, pri ktorom mal poľský kráľ Kazimír IV. získať uhorský trón, začala Universitas Istropolitana upadať. Následne ju viacerí učitelia opustili. Definitívny koniec univerzity nastal po smrti Mateja Korvína v roku 1490.

Sídlila tu divadelná fakulta

Novodobá história budovy Universitas Istropolitana je spojená s Divadelnou fakultou Vysokej školy múzických umení. Fakulta tu sídlila do roku 2010, avšak do roku 2004 pod názvom Činoherná a bábkarska fakulta. Vyrástli tu mnohí úspešní divadelní herci.

V súčasnosti slúžia priestory najstaršej slovenskej univerzity ako metodické a poradenské stredisko Ministerstva školstva Slovenskej republiky v oblasti celoživotného a ďalšieho vzdelávania. Budova je zároveň vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku.

Čítajte aj: Fajnorka je ozdobou nábrežia. Žiaci v nej derú lavice viac ako sto rokov

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM