Kultúra

V bratislavskom Satelite sú dve výstavy súčasného českého dizajnu

V bratislavskej galérii Satelit Slovenského centra dizajnu je na dvoch výstavách veľká prezentácia aktuálneho českého dizajnu. Návštevník môže spoznať nové typy svietidiel, váz, tanierov, ale i hmatovú didaktickú pomôcku pre deti s postihnutím zraku a sluchu, šperky, okuliare alebo urnu.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskom Satelite sú dve výstavy súčasného českého dizajnu
Zdroj: TASR

Expozícia s názvom Nový t(o)var 15 približuje najlepšie práce z minuloročnej súťaže Národná cena za študentský dizajn.Výstava Mladí a úspešní s podtitulom Príbehy mladého českého dizajnu je retrospektívna prehliadka štvrťstoročného vývoja českého súťažného dizajnu.

Návrat v čase

„V prvých dvoch miestnostiach je na plagátoch po stenách galérie retrospektívna prehliadka ocenených autorov od roku 1990 a doplnená ich novou tvorbou. Je tu napríklad pohyblivé inteligentné svietidlo, telefón pre seniorov, špeciálna kniha o Zlíne, detský multifunkčný kočík a rôzne úžitkové potreby v domácnosti,“ uviedla na vernisáži kurátorka Lenka Kolářová. Výstavu pripravila so Zuzanou Pištěkovou.

Táto prehliadka sa začína rokom 1990, keď bolo založené Design centrum Českej republiky. Začalo organizovať súťaž Dobrý design neskôr premenovanú na Vynikajúci výrobok roku. Súťažili v nej študenti s profesionálnymi dizajnérmi až do roku 2005, keď sa študentská súťaž osamostatnila pod názvom Študentský design. Zásadný zvrat nastal v roku 2007, keď Ministerstvo priemyslu a obchodu zrušilo Design centrum ČR. Tým zanikli profesionálne dizajnérske súťaže. Súťaž študentského dizajnu obnovil Design Cabinet CZ, nadačný program Nadácie pre rozvoj architektúry a staviteľstva, ktorý ju premenoval na Národnú cenu za študentský design a organizuje ju dodnes.

Závoďáci aj princezná Masako

Na výstave Mladí a úspešní sa zúčastňuje 20 dizajnérov, ktorí už majú vlastné štúdia a sú členmi významných dizajnérskych tímov alebo pôsobia ako pedagógovia v rôznych školách. Svojimi návrhmi zasahujú všetky oblasti priemyslu i úžitkového umenia.

Národná cena za študentský dizajn oslávila vlani 25. výročie. V roku 2014 súťaž prešla zmenou, kedy sa rozdelila na dve časti – na odbory patriace pod oblasť vizuálnej komunikácie a oblasť produktového dizajnu. Obe disciplíny sa budú striedať v bienálnom rytme. Rok 2014 patril prácam v širokej škále vizuálnej komunikácie, rok 2015 produktovému dizajnu.

Do minuloročnej súťaže sa prihlásilo 260 autorov s 227 prácami z 15 univerzít a vysokých škôl i 18 vyšších odborných škôl a stredných odborných škôl z Česka a zahraničia. Zaslali prototypy, modely, sprievodné tlačoviny či anotácie prác, ktoré hodnotili tri nezávislé poroty – 57 profesionálnych vysokoškolských a stredoškolských pedagógov, dizajnérov, architektov a kurátorov dizajnu.

„Víťazom Národnej ceny za študentský dizajn 2015 sa stal Tomáš Rejmon s naťahovacími autíčkami Závoďáci. Víťazka Národnej ceny za študentský dizajn 2015 Junior Liliana Pham súťažila s kolekciou inšpirovanou životným príbehom japonskej korunnej princeznej Masako. Na výstave Nový t(o)var 15 sú ďalšie ocenené a vybrané práce, ktoré mali veľký úspech u poroty, širokej verejnosti i médií,“ predstavila jej kurátorka Lenka Žižková.

Návštevník môže spoznať nové typy svietidiel, váz, tanierov, ale i hmatovú didaktickú pomôcku pre deti s postihnutím zraku a sluchu, šperky, okuliare alebo urnu. Medzi autormi sú aj Slováci Nikoleta Čeligová, Matúš Opálka, Eduard Herrmann či Petr Baďura, ktorý navrhol stoličku iba so zadnými nohami.

Na výstavách, ktoré potrvajú do 11. marca, sa okrem uvedených inštitúcií podieľa České centrum v Bratislave.

Prečítajte si tiež: V SNG sa možno bližšie zoznámiť s procesom digitalizácie kultúrneho dedičstva

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM