Tomáš Stupavský Kultúra

V bratislavskom Múzeu dopravy sa môžete pokochať olejomalbami historických lodí

Tematická výstava olejomalieb historických lodí je v bratislavskom Múzeu dopravy. Jej autor, český maliar Václav Králíček/Killer zobrazuje svojho veľkého celoživotného koníčka, ktorým sú lode a more.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskom Múzeu dopravy sa môžete pokochať olejomalbami historických lodí
Zdroj: TASR

Podľa historických dokumentov namaľoval na plátno najmodernejší torpédoborec rakúsko-uhorského námorníctva SMS Tátra, najrýchlejší ruský krížnik Askold, najvýznamnejší krížnik Rakúsko-Uhorska počas prvej svetovej vojny SMS Sankt George. Tiež lode Čajový klipper, SMS Radetzky, SMS Zenta, SMS Budapešť, SMS Turul, HMS Coronation, Cape Horn, HMS Richmond a ďalšie z rôznych krajín.

Návštevník sa dozvie, ktoré lode a prečo urobili zo španielskeho kráľa najbohatšieho panovníka svojej doby v 16. storočí i ako to vyzeralo na svetovom lodnom zraze počas námornej prehliadky v americkom meste Jamestown v roku 1907. Bojové a prepravné lode rôznych tvarov, s jednou i množstvom plachiet či dymiacich komínov sú namaľované na pokojnej modrej morskej hladine, medzi ľadovcami alebo na rozbúrenom mori.

„Nielen z Kolumbovských čias sa nezachovali žiadne obrazové záznamy lodí, neexistujú presné historické dokumenty. Obdivujem tých ľudí, boli veľmi odvážni, keď sa vybrali na neznámu plavbu a nevedeli ako dlho budú na mori, aké zásoby si na tej drevenej lodi s jednou podpalubou vziať, kým prídu na koniec sveta,“ povedal na utorkovej (22.6.) vernisáži maliar, ktorý zároveň ocenil pre jeho výstavu vhodné historické priestory Múzea dopravy.

Václav Králíček/Killer sa narodil v Prahe (1960), kde stále pôsobí. Výtvarné vzdelanie ukončil v roku 1983 u profesora Jaroslava Hořánka. Okrem maľby sa jeho láska k moru, lodiam a histórii prelína i do literárnej tvorby.

So spoluautorom Ivanom Brožom napísal publikáciu „Bůh stál při Anglii“ o tragickej výprave španielskej armády proti loďstvu kráľovnej Alžbety v roku 1588. Špeciálne pre túto knihu vytvoril niekoľko olejomalieb a veľké množstvo kresieb ilustrujúcich námorné umenie vtedajšej doby.

Je autorom publikácie „Titanic – Nikdo nechtěl uvěřit“ a najnovšej rozsiahlej monografie „Velký švindl“ venovanej krymskej vojne prebiehajúcej v rokoch 1853–1855. Jeho obrazy sú v zbierkach v Českej republike i v zahraničí. Samostatne vystavuje málokedy, pretože jeho tvorba je špecifická. Táto expozícia usporiadaná v spolupráci s Múzeom dopravy a Galériou Artistico je len jeho druhou autorskou a prvou na Slovensku. Potrvá do 30. septembra.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM