Rôzne

V Bratislavskom kraji v roku 2018 zbankrotovalo takmer 100 obyvateľov

Vlani v Bratislavskom kraji zbankrotovalo 922 obyvateľov, čo predstavuje podiel 6,66 % z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v minulom roku.

V roku 2018 bolo na Slovensku vyhlásených historicky najviac osobných bankrotov, až 13 848. Je to až o 164,33 percenta viac, ako v roku 2017, keď na Slovensku zbankrotovalo 5 239 dlžníkov.

Nárast osobných bankrotov

Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o. (ďalej CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií, vlani v Bratislavskom kraji zbankrotovalo 922 obyvateľov, čo predstavuje podiel 6,66 % z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v minulom roku, po Trnavskom kraji druhý najmenší.

V medziročnom porovnaní s rokom 2017 počet osobných bankrotov v Bratislavskom kraji v roku 2018 narástol o 116,43 percenta. Je to o 47,90 percenta menej, než bol medziročný nárast počtu osobných bankrotov na celom Slovensku.

„Náš predpoklad o počte osobných bankrotov vyššom ako 10 000 v roku 2018 sa nám potvrdil,“ uviedla Ing. Jana Marková, hlavná analytička CRIF SK. „Najhlavnejším dôvodom ich výrazného nárastu je vyššia dostupnosť osobného bankrotu ako inštitútu zbavenia sa dlhov, ktorú umožnila legislatívna zmena účinná od 1. marca 2017. Dôvodom teda nie je, že by sa na Slovensku od júna 2017, keď sa prvýkrát prejavili účinky tejto zmeny, začalo dostávať do neriešiteľných finančných problémov stále viac a viac občanov. Ide o dlžníkov, ktorí svoju platobnú neschopnosť nemohli v minulosti riešiť, nakoľko nespĺňali legislatívne podmienky. Vzhľadom na celkovú úroveň zadlženia slovenských domácností ako aj tempo zadlžovania, ktoré je najvyššie v celej Európskej únii, predpokladáme, že počty osobných bankrotov budú vysoké aj v roku 2019,“ dodala J. Marková.

Osobný bankrot

Rekordným bol aj posledný mesiac vlaňajška, keď zbankrotovalo až 1 415 Slovákov. V decembri 2018 bolo v Bratislavskom kraji vyhlásených najmenej osobných bankrotov spomedzi všetkých slovenských krajov – 48, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2017 so 47 osobnými bankrotmi predstavuje nárast len o 2,13 percenta.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca roka 2018 zbankrotovalo už 22 005 obyvateľov Slovenskej republiky.

O osobný bankrot môžu zadlžení občania – fyzické osoby podnikatelia a fyzické osoby nepodnikatelia – požiadať prostredníctvom Centra právnej pomoci. Dlžník kontaktuje príslušnú kanceláriu, respektíve konzultačné pracovisko centra podľa miesta svojho trvalého bydliska. V Bratislavskom kraji pôsobí jedna kancelária Centra právnej pomoci – v Bratislave – s územnou pôsobnosťou pre okresy Bratislava I, Bratislava II, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava V, Dunajská Streda, Galanta, Malacky, Pezinok a Senec.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM