Kultúra

V bratislavskej Umelke vystavujú laureáti výtvarnej súťaže Bienále Forma

Laureáti hlavnej ceny Grand Prix a dvoch cien Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ) z umeleckej súťaže Bienále Forma 2013 majú v bratislavskej galérii SVÚ Umelka prezentáciu novej tvorby na výstave Tri ceny.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej Umelke vystavujú laureáti výtvarnej súťaže Bienále Forma
Zdroj: TASR

Sochárka Mira Podmanická s keramikárkou Markétou Novákovou získali najvyššie ocenenie za päťčlennú kolekciu Bio váz. Vytvorili ich novou koncepciou tvorby reliéfneho dekóru na jednoduchom tvare bielej porcelánovej vázy. Teraz vystavujú ďalších šesť podobných váz.

„Je to šesť štádií postupného zahusťovania plochy časťami rastlín so všetkými detailmi kvetov, konárikov a listov, ale aj lietajúceho hmyzu. Pôsobí ako metodické čítanie prírodných prvkov a skúmanie možností ich manipulácie v rozmanitých reliéfnych štruktúrach. Kolekcia bola ocenená aj na výstave mladých tvorcov z celého sveta – Talente v Mníchove v marci 2014,“ na štvrtkovej (27. 11.) vernisáži konštatovala kurátorka výstavy Adriena Pekárová.

Okrem spoločných diel sa obe výtvarníčky prezentujú aj samostatnou tvorbou. U Markéty Novákovej je to kolekcia úžitkového a objektového porcelánu s typickou geometrickou formou, delením a prienikom tvarov. Mira Podmanická tvorí aj s textilnými a prírodnými materiálmi, čo potvrdzuje séria 11 obrazov Herbáre.

Cenu SVÚ získala Tatiana Warenichová za papierové šperky a objekty. „Zaujmú svojou poetickosťou a odkazmi na svet prírody a rozprávok, tiež v detailoch, ktoré nie sú na prvý pohľad vidieť. Papier jej učaroval a je jedno z najzaujímavejších médií súčasnej výtvarnej praxe nielen vo svojej 2D podobe, ale aj možnosťami jeho pretvárania na 3D objekty,“ zdôvodnila Pekárová.

Ďalšia držiteľka Ceny SVÚ Silvia Fedorová ju získala za kolekciu paličkovaných a tkaných šperkov, ale najmä za dlhoročnú snahu o aktualizovanie tradičných textilných techník. Podľa Pekárovej táto laureátka objavila nové možnosti tvorby v netradičných materiáloch ako sú viskóza, lyko, papierový špagát, silonové lanko, drôt či plastové sáčky.

Pozoruhodný je aj nový asi dvojmetrový závesný objekt pre túto výstavu – Pocta K. B., ktorý vytvorila z medeného drôtu náročnou technikou paličkovanej čipky. V expozícii nechýbajú ani jej paličkované náramky a iné šperky.

Výstava potrvá do 4. januára 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM