Nina Táborská Kultúra

V Katedrále svätého Martina cez víkend zaznie Slovanská óda Proglas

Uvedú ju známi interpreti v sobotu 4. októbra v bratislavskej Katedrále svätého Martina. Bude obnovenou premiérou diela, ktoré malo premiéru v roku 2012. Účinkujú Sisa Lelkes-Sklovská, Otokar Klein, Dušan Jarjabek, The Hope Gospel Singers pod vedením Ivety Weis Viskupovej.

Ilustračný obrázok k článku V Katedrále svätého Martina cez víkend zaznie Slovanská óda Proglas
Zdroj: TASR

Proglas je zhudobnená staroslovienska báseň v jej pôvodnom znení, hudbu zložil Ľubomír Horňák, autormi libreta sú Konštantín Filozof a Daniel Hevier.

V roku 2014 pôjde o obnovenú premiéru s doplnenými kompozíciami. Piesne sú vlastne prerozprávaním obsahu pôvodného diela pomocou dnešného jazyka. Dielo vzniklo a prvýkrát bolo prezentované v novembri 2012, premiéra a reprízy boli uvedené v Bratislave, Prešove a Stropkove.

V roku 2013 bolo uvedené v chráme v Nových Zámkoch a 4. júla na slávnostnom zasadnutí Národnej rady Slovenskej republiky v historickej budove za účasti najvyšších ústavných a štátnych činiteľov.

Proglas je najstaršia slovanská báseň, napísaná v 9. storočí, jej autorom je Konštantín Filozof, vo svojej dobe považovaný za jedného z najmúdrejších a najvzdelanejších ľudí sveta.

Báseň je nazvaná podľa jej prvého verša, znamenajúceho predslov. O jej existencii sa nevedelo až do 19. storočia, kedy sa našli jej opisy. Že ide o báseň, sa ukázalo až v 20. storočí, po dôkladnom štúdiu medzivojnových jazykovedcov v Československu a USA.

Informovácie poskytol jeden z autorov diela Ľubomír Horňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM