Rôzne

V Bratislave začína projekt Pojazdná dia-ambulancia. Odborníci bezplatne vyšetria pacientov s cukrovkou

Komplikáciu cukrovky, označovanú ako diabetická noha, má na Slovensku asi 8-tisíc pacientov s cukrovkou. Z nich viac ako 4-tisíc má už amputovanú nohu, čomu by sa dalo zabrániť včasnou diagnostikou.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave začína projekt Pojazdná dia-ambulancia. Odborníci bezplatne vyšetria pacientov s cukrovkou
Zdroj: TASR

Práve preto Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska začína realizovať projekt Pojazdnej dia-ambulancie.

Ako povedal predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka, projekt sa začína uskutočňovať dnes v Bratislave na Námestí SNP a Pojazdná dia-ambulancia do 19. júna navštívi 17 miest na Slovensku.

Odborníci budú v Pojazdnej dia-ambulancii pacientom s cukrovkou bezplatne vyšetrovať nohy, zisťovať riziko vzniku diabetickej nohy a upozorňovať ich na riziká jej neliečenia. Odborníci budú zároveň diabetikom radiť, ako sa majú o nohy starať a ako vyživovať poškodené nervy.

Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi. Pomocou štandardných klinických a prístrojových vyšetrení v ambulancii diabetológa sa zisťuje ochranná starostlivosť periférnych nervov.

Citlivosť na tlak, schopnosť vnímať vibračné podnety, schopnosť rozlišovať ostré a tupé podnety, teplotné rozdiely a pod. Novinkou je tzv. Neurotest vo forme malých náplastí, ktoré sa veľmi jednoducho nalepia na spodnú časť nohy, je na základe farebnej reakcie na zloženie potu schopný odhaliť zvýšené riziko syndrómu diabetickej nohy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM