Správy

V Bratislave vznikne veľkokapacitné centrum pre utečencov: Mesto už vybralo LOKALITU

Vybraná lokalita pre centrum, ktoré bude slúžiť na sprostredkovanie prvého kontaktu a pomoci, je podľa magistrátu ideálna z pohľadu logistiky, dopravy aj kvalitného zázemia v existujúcej budove.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave vznikne veľkokapacitné centrum pre utečencov: Mesto už vybralo LOKALITU
Zdroj: TASR/AP

Veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny, ktoré pripravuje hlavné mesto, vznikne v areáli a priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej v Bratislave. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková, ako aj majiteľ spomenutých priestorov.

Otázka týždňov

Vybraná lokalita pre centrum, ktoré bude slúžiť na sprostredkovanie prvého kontaktu a pomoci, je podľa magistrátu ideálna z pohľadu logistiky, dopravy aj kvalitného zázemia v existujúcej budove. „Pracujeme na tom, aby centrum začalo fungovať v krátkom čase, z hľadiska všetkých potrebných príprav je to však otázka najbližších týždňov,“ podotkla Schmucková.

Mesto má nateraz plne funkčný infopoint na hlavnej železničnej stanici, ktorého kapacitu z hľadiska počtu dobrovoľníkov či tlmočníkov, ako aj z pohľadu zázemia na stanici výrazne posilnilo. „Momentálne je postačujúca,“ uviedla hovorkyňa. Pre prípad, že by sa počty ľudí z Ukrajiny zvýšili, má mesto priamo pri budove stanice pripravený aj stan, ktorý vie operatívne využiť ako ďalšie priestory.

Vo fáze diskusií

Areály a priestor bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej na zriadenie asistenčného centra dá k dispozícii spoločnosť HB Reavis. Potvrdil to jej hovorca Sebastián Révay s tým, že situáciu už niekoľko dní riešia v spolupráci s hlavným mestom.

Na bývalej náhradnej stanici zatiaľ poskytli skladové priestory na účely humanitárnej pomoci. „V rámci tohto objektu ďalej riešime aj možnosti zriadenia asistenčného centra pomoci. S tým však súvisí napríklad čiastočná prestavba bývalej náhradnej stanice a mnoho ďalších vecí, ktoré potrebujeme doriešiť, aby vyhovovala požiadavkám krízového štábu a orgánov, ktoré by tu mali pôsobiť,“ priblížil Révay.

Konkrétna podoba centra je podľa jeho slov aktuálne vo fáze diskusií a analýz možností. „Pevne veríme, že sa nám spoločne s mestom podarí nájsť vyhovujúce riešenia tak, aby centrum mohlo v čo najkratšom možnom čase plnohodnotne fungovať,“ podotkol.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM