Jakub Forgács Kultúra

V Bratislave sa predvedú svetoznámi streetartisti: Vieme, ktorú budovu si vezmú na paškál

Ulica v našom hlavnom meste ožije nielen pouličným umením, ale aj hudbou. Viac ako 100 umelcov z deviatich krajín tu predstaví svoj talent.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa predvedú svetoznámi streetartisti: Vieme, ktorú budovu si vezmú na paškál
Zdroj: TASR

Budovu na Továrenskej ulici číslo 14 cez víkend posprejujú umelci z rôznych kútov sveta. V hlavnom meste totiž v piatok odštartuje Bratislava Street Art Festival a Továrenská ulica ožije nielen pouličným umením, ale aj hudbou.

„Snažíme sa vždy vniesť trochu umenia do verejného priestoru a niektoré smutnejšie pôsobiace časti nášho mesta vyfarbiť,“ informoval na stredajšej tlačovej konferencii jeden z organizátorov festivalu Tomáš Lukačka. „Street art nie sú len nejaké tagy na fasádach domov, ale môže to byť aj umenie. Ak niekto má tendenciu vyjadriť takto svoj názor, svoj umelecký nápad, snažíme sa komunikovať s oficiálnymi miestami a zlegalizovať to,“ podotkol.

Na Továrenskej ulici sa cez víkend predvedie viac ako 100 umelcov z deviatich krajín. Budovu budú zamaľovávať streetartisti ako Finbarr Dac z Írska, Pablo S. Herrero a H101 zo Španielska, MauMau z Veľkej Británie, Alice z Talianska či Mr Zero a Fatheat zo susedného Maďarska. „Vždy sa snažíme pozvať tých najlepších a sme stále radi, ak niekto zo zahraničia povie, že ide niečo vytvoriť na Slovensku,“ dodal Lukačka.

Niektorí umelci tvoria abstraktné diela, iní radi ukazujú cez svoje umenie sociálnu situáciu. Po víkende sa tak šedá budova zmení na výkladnú skriňu street artu. „Majitelia budovy nám to umožnili, máme ju k dispozícii takmer celú a fasáda je enormná, čiže je to výzva,“ podotkol Lukačka.´Zahrať si na Továrenskú ulicu tiež prídu rôzne kapely. Vystúpi napríklad FunThomas, Martina Javor Band, The lovely pimps, Gonsofus, The Raw Bishops či Thierry and Friends, zahrá aj pohybové divadlo Len tak tak. Vstup na festival je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM