KAW Rôzne Správy

V Bratislave sa naplno maká: TÁTO fontána bude po obnove PÝCHOU hlavného mesta! + FOTO

Obrovský 12-tonový Lipový kvet získa späť svoju pôvodnú krásu. Fontána nefunguje od roku 2007.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa naplno maká: TÁTO fontána bude po obnove PÝCHOU hlavného mesta! + FOTO
8
Galéria

Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter. Napríklad nový mobiliár dostane pôvodnú farbu z roku 1984, teda žltú. Na sociálnej sieti o tom už pred časom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Lipový kvet

Na tomto ikonickom mieste, ktorého dominantou je fontána Družba, prebieha po 40 rokoch komplexná rekonštrukcia. Cieľom je oživiť príťažlivý verejný priestor vrátane fontány a pritom zachovať jedinečný charakter tohto námestia,“ konštatuje Vallo.

V marci sa pracuje na tom, aby 12-tonový Lipový kvet získal späť svoju pôvodnú krásu.

Takto vyzeralo intenzívne čistenie nerezového diela od sochárov Juraja Hovorku, Tibora Bártfaya a Karola Lacka. Aktuálne na Lipovom kvete ešte prebiehajú údržbárske práce, aby mohla fontána, ktorá bola od roku 2007 pre zlý stav vypustená, po rokoch opäť ožiť,“ opísal postup prác primátor Bratislavy.

Schody vo fontáne

Viaceré vyvýšené záhony námestia sú postupne „ponárané“ na okolitú úroveň, čím sa priestor stane otvorenejším a bezbariérovejším.

Podobne upravená bude aj samotná fontána, kde bola odstránená obruba a múriky medzi jednotlivými bazénmi. V suchších režimoch sa tak bude dať prejsť po „schodisku“ jej bazénov.

Fontána Družba bola postavená v rokoch 1979 až 1980. Má priemer 45 metrov. Centrálna plastika váži 12 ton, je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a v minulosti bolo v bazénoch až 2000 kubických metrov vody.

Obnova fontány Družba a Námestia slobody je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Metropolitný inštitút Bratislavy Živé miesta www.zivemiesta.sk.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Čistenie fontány na Námestí slobody
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM