Nina Táborská Rôzne

V Bratislave sa bojuje proti modernému otroctvu a obchodovaniu s ľuďmi

Pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi zorganizovalo Ministerstvo vnútra SR v Bratislave medzinárodnú konferenciu pre odborníkov z viacerých krajín EÚ. Počas dvoch dní si vymenia nové poznatky z oblasti prevencie a boja proti modernému otroctvu.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa bojuje proti modernému otroctvu a obchodovaniu s ľuďmi
Zdroj: TASR

Hlavný zámer podujatia predstavil dnes na tlačovej besede riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin.

Konferencia, ktorá sa začala včera, je zameraná najmä na obchodovanie s ľuďmi a deťmi z rómskych komunít v Anglicku. „Je to vyvrcholením našich snáh v oblasti nastavenia správnych preventívnych aktív vo vzťahu k tejto komunite,“ povedal pre Halcin.

Podľa neho Rómovia patria medzi najčastejšiu skupinu ľudí, z ktorých sa v zahraničí stávajú moderní otroci. Medzinárodná konferencia má preto priniesť nové partnerstvo medzi vládnymi i mimovládnymi organizáciami, ktoré sa tak môžu navzájom inšpirovať a podporiť v boji i prevencii proti tretiemu najvýnosnejšiemu nelegálnemu obchodu, akým je obchodovanie s ľuďmi.

Rómovia v Anglicku

Dnes na konferencii vystúpi aj Katarína Zborovianová z mimovládnej organizácie Crossroads Youth & Community Association vo Veľkej Británii, ktorá pôsobí v škótskom Glasgowe a pracuje s rôznymi komunitami.

Podľa Zborovianovej slovenskí Rómovia prišli do tejto oblasti po vstupe Slovenska do EÚ. Veľmi rýchlo sa tu usídlili a v súčasnosti ich komunitu tvorí okolo 2000 osôb.

„Čo sa týka problému vykorisťovania, ani oni nie sú výnimkou. Je to hlavne z toho dôvodu, že prichádzajú nepripravení jazykovo, zručnosťami a nepoznajú celkovo systém. Práve nepripravenosť a vysoké očakávania spôsobia, že ľudia veria každej príležitosti, ktorá môže prerásť až do obchodovania s ľuďmi,“ dodala.

Posilnenie spoločných opatrení

Medzinárodná konferencia s názvom Posilnenie spoločných opatrení v prevencii nútenej práce príslušníkov rómskych komunít a rozvoj referenčného mechanizmu sa realizuje vďaka rovnomennému projektu. Medzi vystupujúcimi sa predstavia zástupcovia z Veľkej Británie, Írska, Maďarska, Belgicka, Lotyšska a Slovenska.

MV SR v rámci Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi finančne podporilo aj filmový festival, ktorý je zameraný na túto problematiku. Uskutoční sa v piatok v bratislavskom kine Lumiére a organizuje ho Slovenská katolícka charita.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM