Rôzne Správy

V Bratislave pribudne UNIKÁTNA škôlka: Bude v kruhovej drevostavbe

Nová materská škola na Kadnárovej ulici v bratislavskej Rači je skolaudovaná.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave pribudne UNIKÁTNA škôlka: Bude v kruhovej drevostavbe
Zdroj: Facebook.com/Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

V súčasnosti ešte dokončujú sadové úpravy, výsadba cibuliek, kvetov, by mala byť dokončená na jeseň. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Rače Michal Drotován.

DOD

„Rodičia detí, ktoré by mali nastúpiť do škôlky v septembri, budú v najbližších dňoch informovaní o ďalšom postupe. Deň otvorených dverí plánujeme 28. augusta aj pre verejnosť,“ približuje Drotován.

Mestská časť zároveň žiada dodržiavať pri parkovaní dopravné značenie, týka sa to najmä vyhradeného miesta pre ŤZP a pre škôlku.

Žiada tiež používať na prejazd, podľa možnosti, komunikáciu bližšie ku potoku, teda ako posledný rok. V najbližších týždňoch plánuje samospráva jej opravu.

Zaujímavá stavba

Škôlka je zaujímavá tým, že je to kruhová drevostavba. Takých stavieb na Slovensku alebo v Bratislave podľa starostu nie je veľa. Má štyri samostatné triedy s celkovou kapacitou 88 detí. Má tiež kompletnú zelenú strechu.

V objekte sú aj dve sociálne zariadenia, ktoré sú prispôsobené pre potreby detí so sťaženými možnosťami pohybu. Projekt bol čiastočne financovaných z plánu obnovy (1,6 milióna eur) a čiastočne z úveru.

Začiatky projektu siahajú do roku 2018, keď poslanci odsúhlasili návrh na odkúpenie budovy bývalej vinárne Tramín. Neskôr došlo k vyrovnaniu pozemkov a vypracovaniu overovacej analýzy stavby pre umiestnenie materskej školy.

Projekt bol v minulosti spájaný aj s petíciami. Starosta pritom viackrát zdôraznil, že nie je možné postaviť škôlku pri akceptovaní všetkých námietok účastníkov konania.

V roku 2021 boli niektoré z pripomienok do projektu zapracované, odvolanie obyvateľov bolo oficiálne zamietnuté v roku 2022. Vo februári 2023 bol schválený úver, o tri mesiace neskôr sa začali stavebné práce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM