Michaela Katonová Rôzne

V Bratislave je veľa pracovných pozícií, nároky sú ale vyššie

Pri hľadaní nového zamestnávateľa sa najčastejšie využívajú pracovné portály. Svedčia o tom údaje získané od respondentov z viacerých krajín, vrátane Slovenska. Hoci je v Bratislave práce veľa, zamestnávatelia majú aj vyššie nároky.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave je veľa pracovných pozícií, nároky sú ale vyššie
Zdroj: TASR

Spoločnosť Profesia zisťovala, ako rýchlo si našli prácu ľudia na Slovensku, v Maďarsku a Česku. Údaje získané od viac ako 22 tisíc respondentov poukazujú na to, že takmer polovici Slovákov a Čechov sa pri hľadaní práce podarí nájsť nové zamestnanie do jedného mesiaca.

V hlavnom meste sú nároky vyššie

Špecifické je hlavné mesto. Na pracovných portáloch sa objavuje veľa nových pozícií denne, no zamestnávatelia majú aj vyššie nároky. Pri prácach, kde sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie zväčša zamestnávatelia žiadajú aj jeden či viac cudzích jazykov.

O svojich skúsenostiach s hľadaním novej práce sa podelili aj ďalší ľudia, ktorí sa zúčastnili prieskumu na portáli Platy.sk. Takmer dve tretiny z nich tvrdia, že kým si našli poslednú prácu, zúčastnili sa len troch pracovných pohovorov. O niečo väčšie úsilie musela vynaložiť viac ako pätina ľudí, ktorí sa pri hľadaní nového zamestnania zúčastnili do desiatich pohovorov.

Takmer polovica zúčastnených respondentov tvrdí, že pre nájdenie novej práce im stačilo poslať maximálne päť životopisov. V Bratislave sa však niektorým uchádzačom stáva, že pošlú aj štyri desiatky životopisov.

Do mesiaca si prácu podľa prieskumu nájdu ľudia zarábajúci nad 1500 eur mesačne

Pri hľadaní novej práce do jedného mesiaca bola úspešná zhruba polovica ľudí zarábajúca nad 1500 eur mesačne v hrubom na Slovensku i v Česku. Zaujímavé je aj porovnanie skúseností ľudí zarábajúcich mesačne do 600 eur a skupina ľudí s platom od 1500 do 1800 eur v hrubom.

K rozdielom dochádza hlavne pri spôsobe hľadania práce. Kým 38 percent respondentov s platom do 600 eur si našlo prácu prostredníctvom odporúčania rodiny alebo známeho, polovica nadpriemerne zarábajúcich tvrdí, že si prácu našla prostredníctvom pracovných portálov.

Niektorí zamestnávatelia v bratislavskom kraji sa pri výbere nového zamestnanca musia prehrýzť najprv desiatkami životopisov, kým konkrétnych ľudí oslovia s pozvaním na pohor. V priemere to býva do sto žiadostí o prácu.

Zdroj:TASR / Dnes24

Prečítajte si tiež: Kde je zamestnaných najviac ľudí v Bratislavskom kra­ji?

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM