ESL Správy Samospráva

V Bratislave druhé kolo testovania nemá význam, tvrdí Matúš Vallo. Čo na to Matovič?

Prvé kolo testovania dopadlo nad očakávania, no zdravotníci, dobrovoľníci a zástupcovia samospráv sú totálne vyčerpaní.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave druhé kolo testovania nemá význam, tvrdí Matúš Vallo. Čo na to Matovič?
38
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„One time za nami. Next time pred nami,“ naznačuje premiér Igor Matovič na svojom facebooku, že na druhom kole celoplošného testovania bude trvať, aj keď pripustil, že dva-tri okresy možno budú mať výnimku. Nezdá sa však, že by ho veľmi vykoľajili slová starostov a primátorov o tom, že sú vyčerpaní a že to vzhľadom na nízke percento pozitívnych ľudí v niektorých regiónoch nemá zmysel. K bratislavským starostom, ktorí sa ozvali už včera, sa pridal aj primátor Matúš Vallo.

Zodpovedná Bratislava

Hlavné mesto malo relatívne nízke prírastky novo nakazených ľudí už dlhšie a celoplošné testovanie tento trend potvrdilo. Odhalilo naozaj len minimálny počet infikovaných ľudí.

Ako prvá sa včera vzbúrila vyšťavená starostka Karlovej Vsi.

„Koketujem s myšlienkou, že v prípade nariadenia druhého kola testovania v Bratislave, konkrétne u nás v Karlovej Vsi, navrhnem vypovedanie poslušnosti,“ oznámila. Neskôr sa k nej pridali aj ostatní kolegovia z ďalších mestských častí, ktorí poukazovali na to, že druhé kolo by bolo naozaj nezmyselné.

„Aj keď zohľadníme možnú nepresnosť antigénových testov, fakt, že len 0,3% zo všetkých testov vykonaných v sobotu potvrdili prítomnosť vírusu, je jasným dôkazom toho, že Bratislavčanky a Bratislavčania pristúpili k pandémii mimoriadne zodpovedne. Trpezlivo nosíme rúška, držíme odstupy a dôsledne dodržiavame rôzne obmedzenia, aj tie, ktoré nám zásadne menia naše bežné životy,“ pripomenul primátor Bratislavy Matúš Vallo. Dodal, že pri takomto nízkom pomere pozitívnych sú pochybnosti o potrebe druhého kola na mieste.

Finančné zdroje

Primátor dodáva, že treba myslieť aj na efektivitu vynaložených finančných zdrojov. Podľa neho bude pre Bratislavu lepšie, ak sa investujú do dôsledného trasovania kontaktov, ktoré mali infikovaní ľudia.

„Aj keď som rovnako ako mnohí z vás nesmierne hrdý na súdržnosť, ktorú sme tento víkend dokázali, bremeno tak rozsiahlych manévrov a zásahov do bežných životov, ktorým plošné testovanie bez pochýb je, nemôžeme od obyvateľov vyžadovať opakovane, pokiaľ na to nie je presvedčivý dôvod,“ myslí si Matúš Vallo.

Nepoľavujme

Antigénové testy, ktorými sa celoplošné testovanie realizovalo, majú vysokú chybovosť. Odborníci upozorňujú, že odhalili len tých infikovaných, ktorí majú v sebe vysokú nálož vírusu a sú veľmi infekční. Na to poukazuje aj primátor.

„Aj keď čísla z tohto víkendu sú dobré, určite to neznamená, že sme vyhrali. Vírus je naďalej medzi nami, v okolitých krajinách, ale aj častiach Slovenska, sa situácia s pandémiou zhoršuje. Prosím, naďalej buďme opatrní, dôsledne nosme rúška a dodržiavajme obmedzenia,“ uzatvára Matúš Vallo.

Predbežné výsledky plošného testovania v Bratislave potvrdzujú trend posledných týždňov, keď dáta z pravidelného PCR...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Sunday, November 1, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM