Rôzne

V Bratislave chce skončiť s drogami čoraz viac ľudí. Stúpa počet závislých od kokaínu

Kým v 90. rokoch išlo najmä o závislých od heroínu, v súčasnosti pomoc v centre vyhľadávajú pacienti s viacerými druhmi závislostí.

Zdroj: Dnes24.sk

Počet záujemcov o liečbu závislostí v Bratislave rastie, v súčasnosti je na úrovni z 90. rokov. Podľa odborníkov z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave je to spôsobené najmä „dozretím“ užívateľov mäkkých drog. Rekreačne ich začali užívať pred 10 – 15 rokmi a dostávajú sa do fázy, keď potrebujú pomoc.

Chcú sa liečiť

Kým v 90. rokoch išlo najmä o závislých od heroínu, v súčasnosti pomoc v centre vyhľadávajú pacienti s viacerými druhmi závislostí. „Závislosť od heroínu sa prejaví rýchlo. Pri alkohole alebo kanabise tých osem percent ľudí, ktorí sa stanú závislými, potrebuje pomoc o 10 až 15 rokov,“ vysvetľuje riaditeľ centra Ľubomír Okruhlica.

Centrum zatiaľ v roku 2018 prijalo vyše 800 žiadostí o liečbu, koncom roka očakáva ďalších nových pacientov. „Dôvodom, prečo ľudia vyhľadávajú pomoc pred sviatkami, sú najmä vzťahy,“ konštatuje Okruhlica. Liečba sa až z 90 percent uskutočňuje ambulantne, pacientov však často odradí nutnosť viesť zdravotnú evidenciu. Od nového roka chce preto centrum spustiť aj bezplatnú poradenskú linku s celoslovenskou pôsobnosťou.

Závislých na kokaíne je viac

Pomôcť môže napríklad závislým od kokaínu, ktorých počet v posledných rokoch rastie. „To sú ľudia ktorí sú na tom dobre, podnikatelia, právnici, niekedy lekári. Ľudia, ktorí na to majú. Volajú, chcú poradiť, ale nechcú sa liečiť,“ opisuje Okruhlica. Častá je u nich kombinácia kokaínu s alkoholom, prípadne inými drogami.

Ako vysvetlila vedúca Inštitútu drogových závislostí Zuzana Kamendy, s alkoholom majú problémy najmä ľudia okolo 45 rokov. „Dvadsiatnici prichádzajú so závislosťami na kanabise alebo stimulačných látkach, gambleri sú v priemere 36-roční,“ priblížila.

Odborníci upozornili aj na ťažkú dostupnosť liečby, ktorá sa prejavuje najmä v regiónoch. Aj v Bratislave však prieskum ukázal rezervy. Z asi 60 ambulantných psychiatrov sa pacientom podarilo dovolať 23, reálny termín im ponúkli len ôsmi z nich. Priemerná čakacia doba bola 46 dní. „Pacienti takto môžu strácať motiváciu zháňať lekára,“ upozornila Kamendy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM