Správy

V 1. polovici roka nepribudla do ponuky kancelárskych priestorov žiadna nová budova. Vo výstavbe je ich však niekoľko

Celková ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave sa už niekoľko mesiacov nezmenila a ku koncu 2. štvrťroka bola viac ako 1,54 milióna štvorcových metrov (m2). Takmer 60 percent z tejto ponuky tvoria kancelárske priestory v štandarde A a viac ako 40 percent kancelárie v štandarde B.

Ilustračný obrázok k článku V 1. polovici roka nepribudla do ponuky kancelárskych priestorov žiadna nová budova. Vo výstavbe je ich však niekoľko
Zdroj: TASR

Vyplýva to z najnovších údajov Bratislava Research Forum (BRF). V prvej polovici roka nepribudla do ponuky kancelárskych priestorov žiadna nová budova napriek tomu, že vo výstavbe je ich momentálne niekoľko. Do konca roka sa očakáva najmä dokončenie prvej fázy projektu Twin City, ktorý je situovaný na okraji centra mesta a prinesie 16-tisíc m2 administratív­nych plôch.

Transakcie, ktoré boli uzatvorené od apríla do júna, dosiahli výmeru 43 455 m2. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ide o nárast približne o 30 percent a zároveň medziročný pokles o takmer 42 percent. Nové nájmy v tomto období tvorili 69 percent všetkých transakcií a zvyšných 31 percent transakcií predstavovali prerokovania nájomných zmlúv.

Prečítajte si tiež: Legendárny bratislavský hotel Danube zbúrajú! Nahradí ho komplex s kanceláriami a obchodmi

Najväčšia transakcia na trhu prenájmu kancelárskych priestorov mala v 2. štvrťroku výmeru 6-tisíc m2. Okrem nej ešte ďalšie tri presiahli 2500 m2 a sedem transakcií malo od tisíc do 2500 m2. Dominovali transakcie spoločností verejnej správy (27 percent), nasledovali firmy zo sektora profesionálnych služieb (19 percent) a výrobného sektora (18 percent).

Miera neobsadenosti kancelárskych priestorov sa ku koncu júna znížila z pôvodných 12,59 percent v predošlom kvartáli na 11,78 percent. Najnižšia miera neobsadenosti na úrovni 8,71 percent bola zaznamenaná v Bratislave I, nasledovala Bratislava II s 10,34 percent. Najvyššia neobsadenosť bola v Bratislave III, ktorá dosiahla úroveň vyše 24 percent.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM